12. kesäkuuta 2012

Muhammad: Varhainen elämä MekassaMuhammad syntyi vuoden 570 paikkeilla leskeksi jääneelle äidilleen, joka kuoli vain kuusi vuotta myöhemmin. Hän varttui köyhänä orpona yhteisössä, jota johtivat heimopäälliköt ja kauppiaat. Hän työskenteli setänsä Abu Talibin kamelipaimenena. Vaikka hänen sedällään oli jonkin verran vaikutusvaltaa yhteisössään, Muhammad ei noussut alhaisesta asemastaan ennen kuin hän täytti 25 vuotta, jolloin hän tapasi ja nai varakkaan lesken Khadijan, joka oli 15 vuotta häntä vanhempi.

Hänen vaimonsa liiketoimet antoivat Muhammadille mahdollisuuden käyttää suostuttelijan lahjojaan samoin kuin mahdollisuuden matkustella ja omaksua tietoa, jota ei ollut saatavilla paikallisille ihmisille. Myöhemmin hän käyttäisi tietojaan keksiessään tarinoita, jotka hän esittäisi "Jumalan ilmestyksinä" - erityisesti tarinoita varhaisemmista uskonnoista, kuten juutalaisuudesta ja kristinuskosta.

Viettäessään varallisuutensa mahdollistavaa mukavaa elämää, johon kuului paljon vapaa-aikaa, Muhammad vetäytyi silloin tällöin mietiskelemään. Luultavasti hän kärsi keski-iän kriisistä ja sen mukanaan tuomasta henkilökohtaisen tarkoituksen ja kehittymisen tarpeesta.

Eräänä päivänä ollessaan 40 vuotias hän kertoi vaimolleen, että oli nähnyt unessa enkeli Gabrielin. Näin alkoivat "ilmestykset", jotka jatkuivat hänen kuolemaansa saakka 23 vuotta myöhemmin. Koraani on kokoelma tekstejä, joita Muhammad väitti Jumalan sanomaksi. Hadith on Muhammadin elämästä ja teoista kertovien tarinoiden kokoelma. Sira on hänen muistiin kirjoitettu elämänkertansa. Sunna on Muhammadin elämäntapa, johon perustuu sharia, islamilainen laki.

Vaimonsa vaikutuksesta ja tukemana Muhammad julisti itsensä profeetaksi profeettojen ketjuun johon kuuluivat mm. Jeesus ja Abraham, ja alkoi käännyttää lähipiiriään uuteen uskontoon. Hän kertoi Koraanista niille, jotka uskoivat häneen, sanoen sen olevan Jumalan sanaa (jonka Jumala kertoi tietysti vain hänelle).

Muhammadin Koraanissa ei ollut yhtään omaperäistä moraalikäsitystä ja siinä oli vain yksi uusi ajatus: se että Muhammad oli Jumalan profeetta. Itse asiassa, Muhammadin "Allah" oli oudon omistautunut varmistamaan, että muslimit varmasti noudattaisivat Muhammadin jokaista maallista toivetta - tämä toistetaan Koraanissa ainakin kaksikymmentä kertaa.

Aluksi Muhammad teki parhaansa sovittaakseen opetuksensa yhteisön vanhimpien vallitseviin uskonnollisiin käsityksiin, kuten yhdistäessään kaikki 300 jumalankuvaa "Allahin" nimen alle. Hänen juutalais-kristillisen ja pakanallisen opin yhdistämisensä muuttui ajan myötä yhä hienostuneemmaksi. Hän myös käytti "Allahin ilmestyksiä" säännöllisesti vakiinnuttamaan asemansa. Jos hän vaikka ei muistanutkaan esimerkiksi Raamatun kertomuksia täysin oikein, jokaista niistä oli silmiinpistävästi muokattu ilmaisemaan samaa teemaa: "Usko Jumalan lähettilääseen (Muhammadiin) tai joudut kärsimään seuraukset".


Tämä on suomennos artikkelista http://www.thereligionofpeace.com/Pages/History.htm

-Ibn Matti
Muhammadin elämä, osa 3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti