12. toukokuuta 2017

Arabiaa vääräuskoisille: Dhimmi

ﺫﻣﻲ Dhimmi - suojeltu henkilö


Edellisessä kirjoituksessa näimme kuinka "kirjan kansoja" ei voi millään tavalla pitää muslimien kanssa tasaveroisina islamin opetuksen perusteella. Heitä vastaan pitää itse asiassa taistella kunnes he "tunnustavat alistuvansa" (Koraani 9:29). Tämä alistaminen ei ole pelkästään teoreettista. Islamin laki sisältää yksityiskohtaisia ohjeita yhteiskunnan toiminnan järjestämisestä siten, että alistetut ihmiset pysyvät heille osoitetulla paikallaan. Tämä saatiin aikaan instituutiolla, jota kutsutaan nimellä "dhimma", joka on suojelusopimus. Tämän sopimuksen alaisena ihmistä kutsutaan "dhimmiksi" (eli suojelluksi henkilöksi). Tämä kuulostaa hienolta järjestelyltä, mutta hyvin nopeasti käy selväksi, että tämä on sellaista "suojelua", jota voi saada lähinnä mafialta.

Dhimmiydestä on ollut muslimimaailmassa monenlaisia käytännön sovelluksia. Joissakin yhteiskunnissa ainoastaan juutalaiset ja kristityt saattoivat elää dhimmeinä, pakanoiden ja muiden toisuskoisten joutuessa valitsemaan islamiin kääntymisen ja kuoleman välillä. Toiset muslimiyhteiskunnat antoivat dhimmistatuksen kaikille ei-muslimeille. Huolimatta eroavaisuuksista dhimman päämääränä on varmistaa islamin ylivalta jokaisella yhteiskunnan osa-alueella. Päämäärän saavuttamiseksi dhimmaan sovellettiin seuraavia yleisiä sääntöjä:

Dhimmien täytyy maksaa erityistä veroa (jizya) Koraanin määräyksen mukaisesti. Veron maksamisen yhteydessä dhimmiä usein nöyryytetään (esimerkiksi läimäyttämällä kasvoihin), jotta he tuntisivat itsensä alistetuiksi (Koraani 9:29). Joissakin muslimiyhteisöissä jizya-vero oli niin suuri, että dhimmejä uhkasi konkurssi ja nälkiintyminen.
Dhimmien täytyi pukeutua erottuvaan vaateparteen tai käyttää jotain muuta merkkiä, jotta heitä ei erehdyttäisi luulemaan muslimeiksi.
Dhimmien jumalanpalvelusta rajoitettiin. Heidän ei ollut lupa soittaa kirkonkelloja ja heidän täytyi anoa virallinen lupa kirkkojen ja synagogien korjaamiseen (mikä usein evättiin). He eivät myöskään saaneet puhua uskonnostaan muslimeille.
Dhimmit eivät olleet lain edessä tasa-arvoisia. Kaikki oikeustapaukset muslimien ja dhimmien välillä käsiteltiin islamin lain (shari'a) mukaan. Shari'a antaa enemmän painoa muslimin todistukselle. Tästä oli seurauksena, että muslimit olivat lain edessä koskemattomia suhteessa dhimmeihin, he tiesivät aina voittavansa oikeudessa.

Voimme ehkä ajatella, että dhimma-instituutio on vain historiallinen kuriositeetti. Näin asia ei kuitenkaan lainkaan ole, ja siihen on kolme syytä:

Dhimmiyden idea perustuu Koraaniin ja siksi muslimien maailmankuva opettaa heitä pitämään perustavalla tavalla alempiarvoisina niitä, jotka eivät jaa heidän uskontoaan.
Vaikka nimitystä dhimma ei käytetäkään, ovat sen perusideat edelleen lakeina voimassa monissa muslimimaissa. Monet muslimimaissa elävät ei-muslimit tunnistavat oman asemansa yllä mainituista kohdista.
Monet raportit kertovat, että "Islamilainen valtio" (ISIS) antoi valloittamiensa alueiden vähemmistöille mahdollisuuden valita islamiin kääntymisen ja veron maksamisen välillä. Monet länsimaiden kommentaattorit käyttivät tätä "todisteena" siitä, miten epäislamilainen ISIS on. Lukija tietää nyt kuitenkin, että heidän vaatimuksensa eivät olleet uusia eivätkä epäislamilaisia, vaan täysin linjassa dhimmi-instituution kanssa.

---

Tämä on suomennos Peter Townsendin kirjasesta "Arabic for Unbelievers", jonka voi ladata osoitteesta http://questioning-islam.org/arabicunbelievers/

Koraani löytyy osoitteesta: http://www.islamopas.com/koraani/sisallys.htm

Lue myös Arabiaa vääräuskoisille: Kafir ja Arabiaa vääräuskoisille: 'Ahl al-Kitab

---

Robert Spencer kertoo juutalaisten ja kristittyjen asemasta islamin suojeluksen alla
2 kommenttia:

  1. Sen perusteella, mitä tästäkin blogista olen lukenut, ISIS edustaa Islamia sen alkuperäisessä muodossa. ISIS:iä koskevista uutisista saamme kuvan siitä, millaista elämä 600-luvun Arabiassa on ollut, kun Muhammed aloitti maailmanvalloituksensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se taitaa olla. Onneksi kaikki muslimit eivät tulkitse uskontonsa määräyksiä näin ahdasmielisesti.

      Poista