14. kesäkuuta 2012

Muhammad: Hijra, pako Mekasta MedinaanKun Muhammadin setä Abu Talib kuoli vuonna 619, menetti hän suojelijan Mekan johtohahmoja vastaan, jotka olivat vähitellen menettämässä kärsivällisyytensä hänen suhteensa. Varsinainen agitaattori tässä oli kuitenkin selvästi Muhammad itse, jonka ovat panneet merkille myös muslimihistorioitsijat. Katsotaanpa mitä tapahtui Abu Talibin kuolinvuoteella, kun mekkalaiset rukoilivat häneltä rauhaa  hänen veljenpoikansa kanssa:

[Muhammadin päävastustaja] Abu Sufyan, yhdessä muiden merkkihenkilöiden kanssa, meni Abu Talibin luo ja sanoi: "Sinä tiedät erimielisyydet meidän ja sinun veljenpoikasi kanssa, joten kutsu hänet jotta voimme tehdä sopimuksen, jotta hän jättää meidät rauhaan ja me jätämme hänet rauhaan; pitäköön hän oman uskontonsa ja me omamme." (Ibn Ishaq)

Muhammad torjui tarjouksen rauhanomaisesta rinnakkaiselosta. Hänen uuden uskontonsa tarkoitus oli selvästi hallita muita eikä olla tasavertainen niiden kanssa. Samaan aikaan muslimit aloittelivat väkivaltaisuuksia naapureidensa kanssa.

Muhammed etsi poliittisia liittolaisia ja tekikin liittosopimuksen toisen arabikaupungin Medinan kanssa, joka sijaitsi kaukana pohjoisessa (Ibn Ishaq). Tämä oli viimeinen pisara mekkalaisille, jotka päättivät ottaa Muhammadin kiinni surmatakseen hänet. (kts. MYTH: Muhammad and his Muslims Fled Mecca because of Persecution)

Vaikka se kuulostaakin julmalta länsimaisesta näkökulmasta, on tärkeää huomata kontrasti Mekkalaisten reaktion ja Muhammedin oman toiminnan välillä, kun hän myöhemmin käsitteli Medinassa pettureita, jotka eivät kuitenkaan olleet vahingoittaneet ketään.

Mekkalaiset rajoittivat aggressionsa Muhammediin. Se käy selväksi kertomuksesta, jossa Muhammad pakenee kotoaan käyttäen vävyään Alia hämätäkseen salamurhaajat luulemaan, että he ovat saaneet Muhammadin ansaan. Hyökkääjät eivät vahingoittaneet Alia ja hänen vaimoaan, jotka jäivät Mekkaan vielä moneksi päiväksi järjestelemään Muhammadin liiketoimien siirtoa Medinaan.

Vertaa tätä Banu Qurayzan heimon episodiin, missä Muhammad teurasti koko heimon, koska heidän johtajansa oli vaihtanut puolta konfliktissa, johon he eivät olleet edes osallistuneet.

Muhammad pakeni Mekasta vuonna 622, joka on muslimien kalenterin aloitusvuosi.


Kirjoitus on suomennos artikkelista http://www.thereligionofpeace.com/Pages/History.htm

-Ibn Matti

Muhammadin elämä, osa 5Ei kommentteja:

Lähetä kommentti