12. maaliskuuta 2016

Välähdyksiä Muhammedin elämästä I: Kaulojen katkaisu

Ibn Hishamin (k. 833) Profeetta Muhammadin elämäkerta on vanhin ja arvostetuin kuvaus islamin perustajan elämästä. Teos esittelee taustan, jolta Muhammad nousi Jumalan lähettilääksi, ja käy läpi profeetan elämän pääkohdat. Kirjassa on runsaasti arkielämän kuvausta, jota vasten myös Koraanin tekstien sisältö avautuu uudella tavalla.
Ibn Hishamin perimätietoon pohjaava muotokuva on säilyttänyt arvonsa halki vuosisatojen, ja islamilaisessa kirjallisuudessa tämä Jumalan lähettilään elämäkerraksi kutsuttu teos on saavuttanut lähes kanonisoidun aseman.
Profeetta Muhammadin elämäkerta ilmestyy nyt juhlapainoksena. Käännöksen ja uuden esipuheen teokseen on laatinut arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila. (kirjaesittely, Basam Books).

Tässä blogissa on julkaistu useita kertomuksia Muhammedin elämästä (täällä, täällä ja täällä), mutta saatavilla on suomeksi myös tämä "virallinen", muslimien oma kertomus. Koska harva jaksaa lukea 467-sivuista paikoin tylsääkin kirjaa, julkaisen tässä blogissa joitakin välähdyksiä Muhammedin elämästä. 

Miksi Muhammedin elämäkerta pitäisi lukea? Harry Richardson sanoo sen hyvin:
Ollaksesi muslimi sinun täytyy hyväksyä Muhammed täydellisenä ihmisenä. Hänen elämänsä on esimerkkinä kaikille muslimeille ja heidän täytyy jäljitellä häntä kaikin mahdollisin tavoin. Tietenkään kaikki muslimit eivät ole tässä kovin menestyksellisiä, mutta muslimin hurskautta arvioidaan sen mukaan, miten tarkasti hän noudattaa Muhammedin esimerkkiä ja opetuksia. Tätä ei aseteta islamissa kyseenalaiseksi ja siksi on tärkeää tuntea Muhammedin tarina. Muhammedin elämäntavalle on jopa oma nimensä, joka on "Sunna."
Oletteko nähneet somalimiehen, jolla on punainen parta? Hän värjää partaansa hennalla, joka antaa punaisen värin. Osama bin Laden värjäsi partaansa mustaksi. Molempien esikuva on Muhammed, joka myös värjäsi partaansa. Hurskas muslimi siis pyrkii olemaan pienimmissäkin asioissa profeettansa kaltainen. Siksi on tärkeää tietää, mitä Muhammed eläessään teki. Hänen tekonsa on kirjattu paitsi elämäkertoihin, myös haditheihin, jotka ovat lyhyitä kertomuksia Muhammedin elämästä.


Välähdyksiä Muhammedin elämästä, osa 1

Tämä tapahtui vallihaudan taistelun jälkeen. Kertomus löytyy sivulta 254.

Kun Jumalan lähettiläs sittemmin voitti juutalaisen Quraiza-heimon, hän sai neljäsataa miestä vangiksi. Pakanuuden aikana Quraiza oli liittoutunut Ausin kanssa Khazrajia vastaan. 
Kun Jumalan lähettiläs käski lyödä vangeilta kaulan poikki, khazrajilaiset ryhtyivät toimeen ilomielin. Jumalan lähettiläs näki heidän tekevän työtä hymyillen mutta ausilaisten pysyvän syrjässä. Hän arveli tämän johtuvan Ausin ja Quraizan välillä olleesta liitosta. Kun quraizilaisia oli jäljellä enää kaksitoista miestä, Jumalan lähettiläs työnsi nämä ausilaisille, yhden quraizilaisen aina kahdelle ausilaiselle.
Sitten hän käski: "Toinen lyököön ja toinen viimeistelköön työn!" Hän työnsi mahtavan quraizilaisen Ka'b ibn Yahudhan Muhayyisalle ja Abu Burda ibn Niyarille ja sanoi: "Muhayyisa lyököön ja Abu Burda viimeistelköön työn!"
Muhayyisa löi muttei saanut päätä irrotetuksi, ja Abu Burda viimeisteli työn. Huwayyisa, joka ei vielä uskonut, sanoi veljelleen: "Tapatko sinä Ka'b ibn Yahudhan?" "Kyllä", vastasi Muhayyisa, ja Huwayyisa huudahti: "Mutta, kautta Jumalan, osa sinun vatsasi rasvasta on peräisin hänen omaisuudestaan! Sinäpä olet kurja, Muhayyisa!"
Muhayyisa vastasi: "Jumalan lähettiläs käski minun surmata hänet ja vaikka hän käskisi minun surmata sinut, minä tottelisin häntä!" Huwayyisa hämmästyi hänen sanojaan ja lähti ällistyneenä pois. Sanotaan, että hän heräili keskellä yötä ajattelemaan veljensä sanoja. Kun oli aamu, hän sanoi: "Kautta Jumalan, tämäpä vasta uskonto!"
Sitten hän meni Jumalan lähettilään luo ja kääntyi islamiin. 
Profeetta Muhammadin elämäkerta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti