16. maaliskuuta 2016

Pakistanin uskonnolliset ryhmät vastustavat lakia naisten suojelusta

Reuters: Pakistan religious groups say law protecting women from abuse 'un-Islamic' 
kirjoittanut Mehreen Zahra-Malik, toimittanut Nick Macfie


Pakistanin uskonnolliset ryhmät pitävät lakia naisten suojelusta väkivallalta 'epäislamilaisena'

Pakistanin vanhin islamilainen puolue kutsui maan puolueet kokoukseen, johon osallistui myös vaikutusvaltaisia uskonnollisia ryhmiä, vetoamaan hallitukseen, että se kumoaisi uuden 'epäislamilaisen' lain, joka takaa väkivaltaa kokeneille naisille ennennäkemättömän suojelun.

Laki naisten suojelusta hyväksytiin Pakistanin suurimmassa provinssissa Punjabissa viime kuussa ja se antaa lain suojan naisille psyykkistä, seksuaalista ja perheväkivaltaa vastaan.

Se vaatii myös perustamaan ilmaisia puhelinpalveluja väkivallan raportointiin, naisten turvakoteja ja alueellisia neuvostoja tutkimaan väkivaltatapauksia. Laki myös mahdollistaa GPS-rannekkeiden käytön väkivallantekijöiden seuraamiseen.

Kotiväkivalta, taloudellinen syrjintä ja happohyökkäykset tekivät Pakistanista vaarallisimman maan naisille vuoden 2011 Thomson Reuters Foundationin tutkimuksessa.

Kuitenkin lain hyväksymisen jälkeen monet vanhoilliset uskonnolliset johtajat ovat tuominneet sen sanoen, että laki on ristiriidassa muslimien pyhän kirjan Koraanin ja myös perustuslain kanssa.

Tiistaina yli 35 uskonnollista puoluetta ja ryhmää kokoontui Jamaat-e-Islami-puolueen kutsumana tuomitsemaan lain naisten suojelusta epäislamilaisena.

"Kiistanalainen laki naisten suojelusta saatettiin voimaan tukemaan länsimaiden pyrkimyksiä tuhota Pakistanin perhejärjestelmä", sanotaan järjestöjen julkilausumassa. "Tämä laki...on tarpeeton ja tulee vain lisäämään naisten kärsimyksiä."

Ihmisoikeusjärjestöt olivat tyytyväisiä lain läpimenoon, mutta tunnelmat ovat painuneet sen jälkeen, kun vanhoilliset tahot ovat yhä kovempaan ääneen alkaneet vaatia lain kumoamista.

Maanantaina Fazlur Rehman, erään Pakistanin suurimpiin kuuluvan uskonnollisen puolueen Jamiat-i-Uleman puheenjohtaja sanoi pääministeri Nawaz Sharifin luvanneen tavata hänet ja kuulla uskonnollisten puolueiden näkemyksiä.

"Pääministeri Nawaz Sharif kuuli näkemyksiämme Punjabin vuoden 2016 laista naisten suojelusta. Hän lupasi korjata lakia siten ettei se ole Pyhän Koraanin opetuksien vastainen", Maulana Fazl kertoi toimittajille.

Aikaisemmin tässä kuussa Islamilaisen ideologian neuvosto, Pakistanin vaikutusvaltainen uskonnollinen järjestö, joka toimii hallituksen neuvonantajana lakien yhteensovittamisessa islamin lain kanssa, julisti lain naisten suojelusta epäislamilaiseksi.

Merkittävä lainoppinut on myös jättänyt vetoomuksen ylimpään shariaoikeuteen vaatien lain kumoamista.


Alkuperäinen artikkeli: http://www.reuters.com/article/us-pakistan-women-idUSKCN0WH1HG


Robert Spencerin kommentti uutiseen:
Perheväkivaltaa esiintyy kaikissa kulttuureissa, mutta ainoastaan islamissa sille on annettu jumalallinen oikeutus niin Koraanissa kuin Muhammedin esikuvassa:
"Miehet olkoot naisten esimiehiä, koska Jumala on asettanut heidät näihin nähden korkeampaan asemaan, ja myöskin niiden suoritusten tähden, joita miesten on omaisuudestaan naisten hyväksi tehtävä. Hyveelliset naiset ovat alistuvaisia ja vaalivat huolellisesti, kätkössä, kaikkea sitä, minkä Jumala on kätköön tarkoittanut. Mitä niihin tulee, joiden puolelta kohtaatte uppiniskaisuutta, niin varoittakaa heitä, erottakaa heidät vuoteestanne ja kurittakaa heitä" -  Koraani 4:34
Muhammed "löi minua rintaan, mikä teki kipeää, ja sanoi: luulitko että Allah ja hänen lähettiläänsä kohtelisivat sinua epäoikeudenmukaisesti?" - Aisha (Sahih Muslim 2127)

Islamilaisen ideologian neuvosto pitää naisten oikeuksien parantamista epäislamilaisena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti