28. heinäkuuta 2017

Muhammadin elämä vuosilukuina: Islamin laajentuminen

William DiPuccion laatima luettelo profeetta Muhammadin tärkeimmistä elämäntapahtumista perustuen Koraaniin, varhaisiin Muhammadin elämäkertoihin ja kanonisoituun perimätietoon.

Tämä on jatkoa kirjoituksille Muhammadin elämä vuosilukuina: Vuodet ennen islamia ja
Muhammadin elämä vuosilukuina: Islamin alkuvaiheet.


III. ISLAMIN LAAJENTUMINEN (ikävuodet 52 - 59)


622 jKr, 1 AH: Hijra, Profeetan moskeija rakennetaan Medinaan, islamilainen kalenteri


Mekan pakanoiden ja muslimien kiristyvien välien vuoksi muslimit lähtevät maanpakoon Medinaan (Yathribiin) huhtikuussa. Muhammad viipyy Mekassa kesäkuuhun asti, mutta pakenee, kun quraishit juonittelevat häntä vastaan (uhan tarkka luonne on epäselvä). Vaikka joutuukin elämään vaatimattomasti ensimmäiset vuodet, Medinassa hänen sanomansa saa vastakaikua. Keskinäinen liittosopimus solmitaan juutalaisheimojen ja pakanaheimojen välillä (Medinan perustuslaki).

Islamilainen kalenteri alkaa maanpaosta Medinaan (AH - Anno Hegirae). Vuosi vaihtuu aina hijran jälkeen. Muhammadin muutos saarnamiehestä ja pasifistista poliittiseksi ja sotilaalliseksi johtajaksi alkaa.

623 (tai 622 loppuvuosi) - 629: Karavaanien ryöstöretket, myöhemmät sotaretket


Muhammad ja hänen seuraajansa aloittavat väkivaltaisuudet Hijran jälkeen yhdentoista Mekan karavaaneja vastaan käydyillä ryöstöretkillä. Tämä oli hänen jumalallinen kostonsa mekkalaisille muslimien vainoamisesta ja heidän omaisuutensa takavarikoimisesta sen jälkeen, kun he lähtivät Mekasta maanpakoon Medinaan, sekä Jumalan Profeetan torjumisesta.

Muhammad johti 27-29 sotaretkeä elämänsä aikana, mutta osallistui vain harvoin itse taisteluihin. Tässä kronologiassa mainitaan vain tärkeimmät taistelut.

623 jKr, 2 AH: Qiblan vaihtaminen kohti Mekkaa, Ramadanin paaston perustaminen


Pettyneenä ja vihastuneena siitä, että juutalaiset hylkäsivät hänen profetiansa, Muhammad vaihtoi rukoussuunnan (qibla) Jerusalemista kohti Mekassa sijaitsevaa Kaaban temppeliä. Islam alkaa kehittyä omaksi arabialaiseksi uskonnokseen.

Ramadanin paasto perustuu luultavasti juutalaisten sovituspäivään (Jom Kippur)

623 jKr, 2 AH: Nakhlan ryöstöretki


Muhammad määrä seitsemännen ja ensimmäisen menesteksekkään ryöstöretken mekkalaisten karavaaneja vastaan. Tämä retki aloittaa islamin nimeen tehdyt väkivaltaisuudet (Koraani 2:217). Tämä tapahtui yhtenä neljästä pyhästä kuukaudesta, jolloin sodankäynti oli kielletty. Mekan karavaanin johtaja surmattiin ja kaksi muuta otettiin vangeiksi.

624 jKr, 2 AH: Badrin taistelu, muutoksia Koraaniin


Mekkalaiset päättivät kostaa Muhammadin karavaaneihin kohdistuneet hyökkäykset. Vaikka muslimeilla oli huomattava miesalivoima, he voittivat mekkalaiset, tappoivat 49-70 miestä ja ottivat vangeiksi toiset 49-70 ja vaativat heistä lunnaita (lukumäärät vaihtelevat). Yksi sotavangeista oli Al Nadhr, tarinoitsija ja runoilija, joka oli tehnyt Muhammadista pilkkaa. Ali katkaisi hänen kaulansa Muhammadin määräyksestä.

Taistelukentällä lojuvat ruumiit heitettiin ilman seremonioita joukkohautaan, ja jotkut heitettiin ilmeisesti myös kaivoon. Muhammad kohteli vankeja hyvin toiveenaan voittaa heidät puolelleen. Monista saatiin lunnasrahat.

Koraanin jakeet muuttuvat tämän jälkeen paljon autoritäärisemmiksi. Muhammad, totuuden etsijä, alkaa vaatia tottelevaisuutta rangaistuksen uhalla.


624 jKr, 2 AH: Muhammad surmauttaa vihollisiaan


Asma bint Marwan, runoilijatar, joka pilkkasi Muhammadia, murhataan nukkuessaan viiden lapsensa kanssa. Vähän sen jälkeen iäkäs juutalainen mies samoin murhataan Muhammadin yllytyksestä hänen nukkuessaan. Toinenkin juutalainen, joka oli vastustanut Muhammadia ja yllyttänyt toisiakin Muhammadia vastaan, salamurhattiin tänä vuonna.

Muhammad murhautti ja kidutti monia vastustajiaan huolimatta heidän sukupuolestaan tai iästään. Muhammadin uskolliset seuraajat, jotka olivat innokkaita tottelemaan ja puolustamaan Profeettaa, panivat nämä väkivallanteot toimeen.

624 jKr, 2 AH: Juutalaisen Qainuqa-heimon karkoitus


Juutalaisten hylättyä Muhammadin profetian heille kostettiin monin taisteluin, maasta karkoituksin ja vainoin, ja tämä on jatkunut kautta historian. Innokkaana rikkomaan aikaisemman sopimuksensa Muhammad piiritti juutalaista Qainuqa-heimoa sen jälkeen, kun juutalaiset nuoret olivat loukanneet muslimityttöä. Muhammad oli aikeissa teloittaa kaikki juutalaisheimon miehet, mutta antoi periksi Medinan erään päällikön pyyntöjen vuoksi, ja teloituksen sijaan hän takavarikoi juutalaisten omaisuuden ja ajoi heidät maanpakoon.

624 jKr, 2 AH: Muhammad kääntyy juutalaisia vastaan


Muhammad antaa seuraajilleen luvan tappaa juutalaisia missä hyvänsä he heitä tapaavatkin. Pian sen jälkeen juutalainen kauppias surmataan. Muhammad tekee sitten uuden sopimuksen juutalaisten kanssa.

624 jKr, 2 AH: Al-Hasanin syntymä, Muhammadin sukulinja


Muhammadin tytär Fatima synnyttää al-Hasanin, joka seuraa myöhemmin isäänsä Alia viidentenä kalifina (660 jKr). Hän luopui kruunusta puolen vuoden jälkeen ja tuli myöhemmin vaimonsa myrkyttämäksi.

Muhammadin sukulinja ("Sayyid") polveutuu Fatimasta, Muhammadin ainosta eloon jääneestä jälkeläisestä. Fatima kuoli vain puoli vuotta Muhammadin kuoleman jälkeen.

625 jKr, 3 AH: Uhudin taistelu


Tämä oli toinen mekkalaisia vastaan käyty taistelu. Mekkalaisia oli 3000 ja muslimeja ainoastaan 700. Muslimien hätäinen sotasaaliin tavoittelu aiheutti muslimille tappion ja Muhammad itsekin haavoittui. Muslimien tappiot olivat 74 miestä, mutta mekkalaisten vain 20. Mekkalaiset häpäisivät vihollisen ruumita, mutta säästivät Medinan kaupungin. Seuraavina kuukausina Muhammad kärsi huomattavia tappioita monissa selkkauksissa.

625 jKr, 3 AH: Juutalaisen Nadir-heimon piiritys ja karkoitus


Muslimit piirittivät juutalaisen Nadir-heimon linnoitusta ainakin kaksi viikkoa. Antautumisen jälkeen Muhammad takavarikoi heidän aseensa ja karkottaa heidät Medinasta.

626 jKr, 5 AH: Hyökkäys Banu Mustaliqia vastaan


Muslimit hyökkäävät heidän kanssaan ystävällisissä väleissä olleen juutalaisen Banu Mustaliq -heimon kimppuun, koska näiden epäillään suunnitelleen hyökkäystä Muhammadia vastaan. (Al-Shafin mukaan Muhammad määräsi linnoitukset poltettaviksi, vaikka sisällä oli naisia ja lapsia)
Kaksisataa perhettä otettiin vangeiksi. Juwairiya, päällikön tytär, lupautuu Muhammadin vaimoksi vankien vapautusta vastaan. Siitä lähtien heimoa pidetään liittolaisena. Aishaa syytetään perusteettomasti aviorikoksesta taistelun jälkeen.

627 jKr, 5 AH: Vallihaudan taistelu


Vallihaudan taistelu ei ollut oikeastaan taistelu, vaan 15:n päivän piiritys. Mekan armeijan (10,000 miestä) lähestyessä Muhammadin toveri Salman Persialainen kehottaa häntä kaivamaan vallihaudan Medinan pohjoispuolelle estääkseen vihollista pääsemästä kaupunkiin. Mekkalaiset eivät olleet osanneet varautua tällaiseen taktiikkaan, ja lisäksi sääolosuhteet olivat varsin huonot, joten mekkalaiset vetäytyivät kahden viikon piirityksen jälkeen (joidenkin lähteiden mukaan piiritys kesti useampia viikkoja).

627 jKr, 5 AH: Quraizan juutalaisheimon joukkosurma ja orjuutus. Orjamarkkinat.


Muhammad syyttää juutalaista Banu Quraiza -heimoa petoksesta vallihaudan taistelun aikana. 1000 naista ja tyttöä (sekä ne pojat, jotka eivät olleet vielä murrosiässä) otetaan orjiksi ja myydään orjamarkkinoilla hevosia ja aseita vastaan. Muhammad ottaa Rihanan, naineen juutalaisnaisen, itselleen. 700-900 miestä (kaikki jotka olivat saavuttaneet puberteetin) mestataan Muhammadin määräyksestä.

Orjamarkkinat sallitaan islamissa ja niistä annetaan säädöksiä sharia-laissa. Muhammad salli pitää naispuolisia orjia, naisia ja tyttöjä, jalkavaimoina, olivat he sitten naimisissa tai naimattomia, kun heidät oli saatu taistelussa sotasaaliiksi (Koraani 33:50, 4:24).

627 - 628 jKr, 6 AH: Pienempiä sotaretkiä


Retket Mekan karavaaneja vastaan taukosivat. Muhammad osallistuu noin 17:ään erilaiseen konfliktiin ja valloitukseen tänä vuonna. Monista retkistä saadaan huomattava sotasaalis ja jotkut liitot rikotaan. Muhammadin  maine ja arvovalta vakiintuu.


627 - 628 jKr, 6 AH: Raakalaismaisia teloituksia. Varkaudesta määrätään rangaistus.


Kostona rosvojen hyökkäyksestä muslimeja vastaan Oma Kifar, vanha nainen ja rosvojen linnoituksen emäntä, sidotaan jaloistaan kahteen kameliin, jotka vetivät eri suuntaan ja repivät naisen kahtia. Kun tieto tästä saavutti Muhammadin, hän ei vastustanut sitä sanallakaan.

Muhammad rankaisi kahdeksaa beduiinia paimenen raa'asta murhasta. Muhammadin käskystä heidän kätensä ja jalkansa leikattiin irti, heidän silmänsä kaivettiin ulos, ja heidät jätettin sitten aavikolle kuolemaan janoon. Hän ehkä hieman katui rangaistuksen julmuutta, sillä hän rajoitti tulevat rangaistukset amputaatioon ja ristiinnaulitsemiseen.
628 jKr, 6 AH: Hudaibiyyan sopimus


Muhammad yrittää tehdä miehineen pyhiinvaelluksen Mekkaan. Mekan sotilaat ottavat heidät vastaan kaupungin ulkopuolella. Muhammad allekirjoittaa 10 vuoden rauhansopimuksen, Hudaibiyyan sopimuksen, joka sallii Muhammadille pyhiinvaelluksen tekemisen Mekkaan seuraavana vuonna. Vanhojen mekkalaisten rituaalien ottaminen mukaan islamiin tuo Muhammadille suosiota mekkalaisten keskuudessa.

628 jKr, 7 AH: Kirjeitä ulkovaltojen hallitsijoille


Muhammad lähettää kirjeitä hallitsijoilla kutsuen heitä islamiin (jotkut historioitsijat ovat sitä mieltä, että hänen vaikuttimensa olivat ainoastaan poliittisia - hän ei ollut vielä visioinut maailmanlaajuista uskontoa). Näitä hallitsijoita olivat keisari Herakleios, Persian ja Abessinian kuninkaat, sekä Jemenin ja Egyptin kuvernöörit. Herakleioksen vastauksesta ei ole mainintaa. Persian kuningas repi kirjeen. Abessiinian ja Jemenin kuvernöörit hyväksyivät uskonnon. Egyptin kuvernööri vastasi kohteliaasti ja lähetti lahjaksi kaksi koptilaista orjatyttöä, jotka olivat sisarukset. Muhammad antoi toisen pois ja piti Marian jalkavaimonaan.


628 jKr, 7 AH: Khaibarin valloitus. Väliaikainen avioliitto (mutah).


1600 muslimia piiritti varakasta Khaibarin keidasta. 93 juutalaista, mutta vain 19 muslimia kuoli taisteluissa. Muslimit ottivat naiset, lapset ja omaisuuden sotasaaliiksi. Juutalaisten johtajaa Kinanaa kidutetaan, jotta hän paljastaisi aarteen kätköpaikan, sitten hänet mestataan. Muhammad ottaa hänen nuoren leskensä Safiyan vaimokseen. Juutalaiset ja kristityt, jotka tunnustavat muslimien ylivallan, saavat jäädä, jos he maksavat vuosittaista veroa. Tätä käytäntöä seurattiin lähes kaikissa muslimien valloituksissa.

Luultavasti tämän sotaretken aikana Muhammad sääti väliaikaisen avioliiton (mutah) tyydyttääkseen miehiään. Mutah sallii lyhytaikaisen avioliiton maksua vastaan. Se on saattanut perustua arabialaiseen tapaan. Sunnit opettavat, että Muhammad lakkautti käytännön näihin aikoihin. Toinen perimätieto sanoo, että vasta toinen kalifi Umar kielsi käytännön. Shiiat kuitenkin noudattavat sitä nykyäänkin.

628 jKr, 7 AH: Muhammad myrkytetään Khaibarissa


Khaibarin valloituksen jälkeen Muhammad ja hänen toverinsa sairastuvat syötyään Zainabin laittamaa ruokaa. Zainab oli menettänyt aviomiehensä, isänsä, setänsä ja veljensä taistelussa. Muhammad kuulusteli häntä ja antoi sitten teloittaa hänet. Myrkyttäminen saattoi nopeuttaa Muhammadin kuolemaa.

628 jKr, 7 AH: Paluu Khaibarista


Muhammadin palatessa Medinaan muut alueen heimot antautuvat ja Muhammad kontrolloi nyt Medinan pohjoipuolisia juutalaisheimoja. Muhammad solmii avioliiton Umm Habiban kanssa, joka on Mekan päällikön Abu Sufyanin tytär.

629 jKr, 7 AH: Pyhiinvaellus Mekkaan


Muhammad tekee 2000:n miehen kanssa pyhiinvaelluksen Mekkaan Hudaibiyyan rauhansopimuksen turvin. Hän ei ole käynyt Mekassa seitsemään vuoteen. Hän nai viimeisen (11:nnen) vaimonsa Maimunan sovitellakseen sukulaisiaan Hashimin klaanissa. Muutamat huomattavat mekkalaiset kääntyvät islamiin.

629 jKr, 8 AH: Mutan taistelu Syyrian rajaseudulla


Muhammadin Syyrian lähettiläs on surmattu vihamielisen heimon päällikön toimesta ja Muhammad lähettää sotajoukon kostoretkelle, mutta arabien ja bysanttilaisten valtava armeija murskaa hänen 3000:n miehen joukkonsa. Myös Muhammadin ottopoika Zaid saa surmansa.

Kuukautta myöhemmin Muhammadin miehet marssivat ilman vastarintaa saman alueen halki ja alistavat sekä käännyttävät joitakin vihamielisiä heimoja.


---

ISLAM: Mitä lännen tulee tietääLisälukemista:

Mitä lännen tulee tietää: https://aikapommi.wordpress.com/mita-lannen-tulee-tietaa/#_Toc179282436

Muhammadin hyökkäys Khaibariin: https://ibnmatti.blogspot.fi/2015/04/muhammedin-hyokkays-khaibariin.html

Pyhiinvaellus Mekkaan: https://kaikkimuhammadista.blogspot.fi/2017/05/aabrahamin-astinkivi.html

Kahden tunnin Koraani: http://kahdentunninkoraani.blogspot.fi/2015/03/johdanto.html

---

Alkuperäinen teksti: https://drive.google.com/file/d/0B4_1PiGE3abidTdqdE9qd0k1TFk/view
DiPuccion blogi: http://scienceetcetera.blogspot.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti