27. heinäkuuta 2017

Muhammadin elämä vuosilukuina: Islamin alkuvaiheet

William DiPuccion laatima luettelo profeetta Muhammadin tärkeimmistä elämäntapahtumista perustuen Koraaniin, varhaisiin Muhammadin elämäkertoihin ja kanonisoituun perimätietoon.

Tämä on jatkoa kirjoitukselle Muhammadin elämä vuosilukuina: Vuodet ennen islamia


II. ISLAMIN ALKUVAIHEET (ikävuodet 40 - 52)


610 jKr: Ensimmäinen "ilmestys"


Muhammadille tapahtuu jotain, minkä hän myöhemmin uskoo olevan enkeli Jibreelin (Gabriel) taivaallinen vierailu ja Allahin ilmestys. Ensin hän uskoo joutuneensa paholaisen riivaamaksi ja yrittää tappaa itsensä. Enkeli Gabriel kuitenkin estää häntä. Khadijan oppinut serkku Waraqa vakuuttaa tapahtuman olleen aito enkelin vierailu. Koraanin ensimmäiset säkeet ovat peräisin tästä tapahtumasta.


613: Islamia saarnataan julkisesti, tyttölasten tappaminen kielletään


Muhammad alkaa saarnata julkisesti Mekassa (kolmen vuoden viiveen syy on epäselvä). Ensimmäinen käännynnäinen on hänen vaimonsa Khadija ja hänen kaksi ottopoikaansa. Perheensä ja ystäviensä joukosta hän saa noin 50 seuraajaa.

Muhammadin saarnoihin suhtaudutaan epäluuloisesti ja häntä syytetään "muinaistarujen" plagioinnista (Koraani 23:83). Hänen setänsä Abu Lahab on hänen äänekkäimpiä vastustajiaan, ja Koraani kiroaa hänet nimeltä mainiten suurassa 111. Mekkalaiset vaativat ihmettä, mutta Muhammad ei tee yhtäkään.

Muhammad kieltää pakana-arabien tavan surmata tyttövauvoja (Koraani 81:8-9).


614: Ensimmäinen väkivaltaisuus


Vastustajat keskeyttävät muslimien rukoushetken, josta seuraa väkivaltainen yhteenotto. Muslimikäännynnäinen Sad bin Abu Waqqas poimi maasta aasin leukaluun ja iski sillä yhtä vastustajaansa.

Kerrotaan, että muslimit saivat näihin aikoihin ensimmäisen marttyyrinsä, kun vanha nainen surmattiin. Kaikki eivät kuitenkaan usko tämän kertomuksen aitouteen.


615: Erimielisyydet Quraishin kanssa ja ensimmäinen maanpako


Muhammadin sanalliset hyökkäykset mekkalaisten uskontoa vastaan aiheuttaa konfliktin hänen seuraajiensa ja Quraish-heimon välillä (Quraish oli Muhammadin oma heimo). Mekan muslimien vaino yltyy välillä väkivaltaiseksi, erityisesti orjien kohdalla. Ainakin yksi muslimi, joka koki kunniaansa loukatun, hyökkäsi väkivaltaisesti erään mekkalaisen kimppuun.

Muhammad neuvoo muslimeja lähtemään maanpakoon Abessiniaan (Etiopia), mutta jää itse Mekkaan jatkamaan saarnaamistaan. Muutamat saattoivat lähteä myös kauppamatkoille.


617 - 619: Mekkalaisten saarto


Mekkalaiset lopettavat kaiken sosiaalisen ja taloudellisen yhteydenpidon muslimien kanssa, myös ruuan myymisen heille. Kerrotaan, että monet muslimit olivat nälkäkuoleman partaalla.


619: Khadijan kuolema, uudet avioliitot


Ensin kuolee Muhammadin varakas vaimo Khadija ja vähän sen jälkeen hänen setänsä ja suojelijansa Abu Talib. Kahden kuukauden kuluttua hän nai Saudan, ja pyytää sitten Abu Bakrilta tämän tyttären Aishan kättä, vaikka Aisha on vasta 6 tai 7 vuotias.

Kaikkiaan Muhammadilla oli 11 vaimoa (joista kaksi hän otti sotasaaliina) ja kaksi jalkavaimoa. Shiiojen mukaan Muhammadilla oli 22 vaimoa. Muslimeille sallitaan korkeintaan neljä vaimoa.

Tässä esityksessä luetellaan vain osa vaimoista.


620: Lähetysmatka Taifiin


Muhammad saarnaa katumusta Taifissa, mutta joutuu kivityksen kohteeksi.


620: "Saatanalliset säkeet"


Muhammad saa ilmestyksen, jossa hän tunnustaa mekkalaisten jumalattaret Allatin, Manatin ja al-Uzzan. Mekkalaiset ovat tästä hyvillään. Pian tämän jälkeen enkeli Gabriel vierailee Muhammadin luona ja tämä vetää sanansa takaisin sanoen, että ilmestys oli tullut Saatanalta. (Jotkut historioitsijat uskovat, että kului kuukausia, ennen kuin Muhammad muutti mielensä ja ryhtyi tiukan yksijumalaiseksi.)


620: "Yömatka" eli Miraj (ylösnousemus) (vuosi on epävarma)


Muhammad ratsastaa lentävällä ratsulla Buraqilla ihmeellisesti Jerusalemiin, ja vierailee kaikissa seitsemässä taivaassa. Noustessaan ylempiin taivaisiin hän tapaa toiset profeetat, muun muassa Mooseksen. Seitsemännessä taivaassa (Paratiisissa) muslimeille annetaan käsky rukoilla viisi kertaa päivässä. (Alunperin matka Jerusalemiin ja taivaisiin kerrottiin erillisinä tarinoina, ja ne yhdistettiin myöhemmin.)


621 - 622: Aqaban vala


Kahdella eri kerralla yli 80 medinalaista pyhiinvaeltajaa vannoo uskollisuutta monoteismille ja Muhammadille Allahin profeettana.Muhammadin elämä vuosilukuina: Islamin laajentuminen

---

Lisälukemista:

Ensimmäinen ilmestys: https://ibnmatti.blogspot.fi/2016/03/valahdyksia-muhammedin-elamasta-iii.html

Saatanalliset säkeet: https://ibnmatti.blogspot.fi/2016/12/saatanalliset-sakeet.html

Muhammadin vaimot: https://kaikkimuhammadista.blogspot.fi/2017/04/muhammadin-naiset.html

Yömatka: http://koraaniblogi.blogspot.fi/2016/04/17-israelin-lapset-1.html

Aqaban vala: http://abdullahsarh.wixsite.com/muhammedintarina/muutto-medinaan

------

Alkuperäinen teksti: https://drive.google.com/file/d/0B4_1PiGE3abidTdqdE9qd0k1TFk/view
DiPuccion blogi: http://scienceetcetera.blogspot.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti