26. heinäkuuta 2017

Muhammadin elämä vuosilukuina: Vuodet ennen islamia

William DiPuccion laatima luettelo profeetta Muhammadin tärkeimmistä elämäntapahtumista perustuen Koraaniin, varhaisiin Muhammadin elämäkertoihin ja kanonisoituun perimätietoon.

I. VUODET ENNEN ISLAMIA (ikävuodet 0 - 39)


570 jKr: Muhammad syntyy Mekassa (ajankohta epävarma)


Quraish-heimon Muhammad ibn Abdullah syntyy "Norsun vuonna". Hänen isänsä Abdullah ibn Abdul-Muttalib kuolee ennen hänen syntymäänsä, ja hänen äitinsä Amina bint Wahb antaa hänet Halima-nimisen sijaisäidin kasvatettavaksi.

575: Muhammad palautetaan äidilleen


Halima pelkää, että lapsi on paholaisen riivaama, ja palauttaa hänet äidilleen.  Jotkut muslimit uskovat, että enkeli Gabriel pesi näihin aikoihin hänen sydämensä ja puhdisti sen synnistä. Muutamat tutkijat uskovat hänen kärsineen lievästä epilepsiasta.

577: Äidin kuolema


Äidin kuoltua lapsen isoisä Abd al-Muttalib ottaa hänet huostaansa. Isoisä kuolee kaksi vuotta myöhemmin. Muhammadin setä Abu Talib ottaa huolehtiakseen orvosta.

580 - 590: Heimosodat


Kymmenen vuoden sota Quraishin ja Banu Hawazinin välillä. Muhammad työskentelee paimenena Mekan lähistöllä.


582: Kauppamatka


Muhammad tekee ensimmäisen kauppamatkansa Syyriaan setänsä mukana. Tällöin hän pääsi ehkä ensimmäisen kerran tekemisiin kristinuskon kanssa. Kerrotaan, että hän tapasi nestorilaisen munkin, joka näki, että hän on profeetta. Jotkut historioitsijat epäilevät tätä matkaa.

595: Avioliitto Khadijan kanssa. Mietiskely ja rukoilu


Muhammad pääsee varakkaan lesken Khadijan palvelukseen, joka on häntä vanhempi ja hänen kaukainen serkkunsa. Muhammad menee hänen kanssaan naimisiin. Hänestä tulee Muhammadin uskonnon ensimmäinen seuraaja. Khadija synnyttää kaksi poikaa ja neljä tytärtä. Hänellä on aikaisemmista avioliitoistaan jo kaksi poikaa ja tytär. Luokkaeron vuoksi Khadijan ja Muhammadin avioliitto aiheuttaa erimielisyyksiä, jotka ovat vähällä johtaa verenvuodatukseen.

Khadijan tukemana Muhammad voi viettää mietiskelevää elämää ja etsiä totuutta. Hän vetäytyy usein syrjäiseen paikkaan mietiskelemään.

595 - 619: Karavaanikauppias (päättymisvuosi epävarma)


Muhammad saa johdettavakseen Khadijan karavaanit. Hän pääsee kosketuksiin kristittyjen ja juutalaisten kanssa matkoillaan Syyriaan.

605: Mekan heimot pääsevät sopuun


Rakennettuaan uudestaan Mekan pakanallisen temppelin Kaaban joutuvat heimot erimielisyyteen siitä, kenelle kuuluu kunnia nostaa pyhä musta kivi paikalleen. Muhammad, jota kunnioitettiin "luotettavana" mekkalaisten keskuudessa, ratkaisi asian niin, että jokaisen heimon edustaja tarttui kankaaseen, jolla kivi nostettiin yhdessä paikoilleen. Jotkut historioitsijat epäilevät tätä kertomusta.

605 - 609: Adoptoidut pojat (tarkat vuodet epävarmoja)


Muhammad adoptoi setänsä pojan Alin, joka nai myöhemmin Muhammadin tyttären Fatiman - Muhammadin ainoan eloon jääneen lapsen. Ali oli neljäs kalifi vuosina 655 - 660, ja shiia-muslimit väittävät hänen olevan Muhammadin ainut laillinen perijä.

Muhammad vapauttaa ja adoptoi Khadijan orjapojan Zaidin. Vuosia myöhemmin, kun Zaid saa selville, että Muhammad himoitsee hänen vaimoaan Zainabia, Zaid eroaa vaimostaan, jotta Muhammad voi naida tämän (vuonna 627). Skandaali asettuu, kun Jumala ilmoittaa uusista säännöistä koskien adoptiota islamissa (Koraani 33:37-40).


Muhammadin elämä vuosilukuina: Islamin alkuvaiheet


------

Alkuperäinen teksti: https://drive.google.com/file/d/0B4_1PiGE3abidTdqdE9qd0k1TFk/view
DiPuccion blogi: http://scienceetcetera.blogspot.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti