29. kesäkuuta 2017

Islamin lapsimorsiamet

Islamin perustelu lapsimorsiamille tulee kahdesta lähteestä: Jumalan määräyksistä Koraanissa (Koraani on Jumalan puhetta) ja Profeetan esimerkistä, joka on tallennettu hadith-kokoelmiin (lyhyitä kertomuksia Profeetan sanoista ja teoista).

Koraanin jakeessa 65:4 annetaan määräyksiä ajasta, joka on odotettava, ennen kuin avioero vaimosta astuu voimaan. Tämä odotusaika tarvitaan siksi, että varmistutaan ettei vaimo ole miehestä raskaana. Koraani viittaa vaimoihin, joiden kuukautiset eivät ole vielä alkaneet, mikä voi tarkoittaa käytännössä vain sitä, että vaimo oli esipuberteetti-ikäinen, kun mies meni hänen kanssaan naimisiin.


Koraani 65:4  Niille vaimoistanne, joiden kuukautiset ovat keskeytyneet, tai jos olette tästä epävarmoja, olkoon koekautensa, kolme kuukautta, samoin niille, joille kuukautiset eivät ole alkaneet; ...


Islamissa Profeetan elämä, hänen kaikki tekonsa, ovat pyhiä ja jokaisen muslimin tulee jäljitellä hänen tekojaan. Profeetta kihlasi toverinsa Abu Bakrin, josta tuli myöhemmin ensimmäinen kalifi, tyttären Aishan, kun tämä oli kuusivuotias ja yhtyi häneen, kun hän oli yhdeksänvuotias. Tämä mainitaan sunnimuslimien kaikkein arvovaltaisimmassa hadith-kokoelmassa al-Bukharissa, ja tämän vuoksi sukupuolinen kanssakäyminen lasten kanssa on islamissa, ei paitsi sallittua, vaan myös Jumalalle otollinen, hurskas teko.

Hadith-kokoelmat löytyvät netistä, tässä Aishan kertomus avioliitostaan Profeetan kanssa.

Sahih Bukhari Volume 007, Book 062, Hadith Number 064.Narrated By 'Aisha : That the Prophet married her when she was six years old and he consummated his marriage when she was nine years old, and then she remained with him for nine years (i.e., till his death).
Aisha kertoi: Profeetta meni hänen kanssaan naimisiin, kun hän oli kuusi vuotta vanha ja avioliitto laitettiin täytäntöön, kun hän oli yhdeksän vuotta vanha, ja hän pysyi Profeetan kanssa yhdeksän vuotta (Profeetan kuolemaan saakka).


Aisha oli siis noin 18 vuotias Profeetan kuollessa. Jumala kieltää Koraanissa Profeetan vaimoja menemästä uudelleen naimisiin Koraanin jakeessa 33:53 : "... Ei teidän sovi häiritä Jumalan sananjulistajaa eikä liioin koskaan ottaa hänen entisiä vaimojaan avioksi, sillä se on totisesti viheliäistä Jumalan silmissä."

Aisha jäi siis ikileskeksi Profeetan kuoltua. Hänellä oli kuitenkin merkittävä rooli myöhemmin islamin vallanperimyksessä. Muslimit olivat nimittäin jakaantuneet kahteen eri leiriin, joista toinen kannatti Aishan puoluetta (hänhän oli ensimmäisen kalifin Abu Bakrin tytär) ja toinen Profeetan tyttären Fatiman aviomiehen Alin puoluetta, jotka molemmat katsoivat olevansa oikeutettuja seuraamaan Muhammadia kalifeina, islamilaisen valtion johtajina. Kerrotaan, että Aisha johti sotajoukkoa, kun hänen puolueensa kävi taisteluun Fatiman ja Alin kannattajia vastaan. Aisha kärsi lopulta tappion, Alista tuli kalifi ja Aisha vietti loppuelämänsä hiljaiseloa, Profeetan vaimona häntä ei  rangaistu sen enempää. Aishan puolueen jälkeläiset ovat nykyään sunnimuslimeja ja Alin, Muhammadin vävyn, jälkeläiset ovat shiiamuslimeja, ja nämä kaksi islamin lahkoa ovat olleet tukkanuottasilla aina siitä lähtien.

Historioitsija Tom Holland esittää erään teorian Aishan iästä, joka liittyy juuri tähän sunni-shiia-kiistaan. Hadith-kokoelman kokoaja Al-Bukhari oli sunnimuslimi ja hän saattoi esittää Aishan hyvin nuorena vaimona sen vuoksi, että silloin tämä ei varmasti olisi voinut olla tekemisissä kenenkään muun miehen kuin Profeetan kanssa. Tällöin hänen isänsä Abu Bakrin valinta ensimmäiseksi kalifiksi saa ikään kuin oikeutuksensa. Alin puolue tietysti vaati valtaa itselleen sen perusteella, että hänen vaimonsa Fatima oli Profeetan tytär.

Tom Holland esittää teoriansa tällä videolla: https://www.youtube.com/watch?v=I5slk97ss2Q

---

Muhammadin vaimot: Aisha bint Abi Bakr




Too Young to Wed: The Secret World of Child Brides




2 kommenttia:

 1. Tässä hyvä kirjoitus islamilaisesta feminismistä.
  The Islamic View of "Feminism" (Gatestone Institute 13.7.2017)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lukuvihjeestä! Nonie Darwishin kirjoitukset ovat aina täyttä asiaa.

   Poista