1. toukokuuta 2016

Visuaalinen Koraani

Visuaalinen Koraani (Koran-At-A-Glanse) auttaa etsimään Koraanista mm. väkivaltaiset jakeet. Toinen samantapainen sivusto on Sceptics Annotated Quran, jossa voi etsiä hakusanojen avulla haluamiansa aiheita, kuten naisten kohtelua tai suvaitsemattomuutta.

---

Ali Sinan visuaalisen Koraanin esittely: Quran at a Glance

Eräs islamin ongelma ja ironisesti myös avain sen menestykseen on se, että sen pyhä kirja Koraani on hämmentävä ja raskas kirja, jonka lukemisesta useimmat eivät nauti. Olet sitten mitä tahansa mieltä Raamatun sisällöstä, voit kuitenkin sanoa, että se on luettava kirja. Sen kertomukset ovat lumoavia ja vertauskuvat ajatuksia herättäviä. Se on kirjoitettu selkeällä kielellä, jota kuka tahansa voi ymmärtää. Joissakin vanhemmissa käännöksissä käytetään vanhahtavaa kieltä, mutta silloinkin kirjaa on mukava lukea.

Koraani on hyvin erilainen. Koraanin kirjoittaja näyttää olleen sekava, kykenemätön esittämään asiaansa johdonmukaisesti ja hyppäävän aiheesta toiseen samassa lauseessa. Jotkut jakeet täytyy lukea yhdessä toisten kanssa, jotta niissä olisi järkeä, ja jotkut täytyy jakaa kahteen tai jopa kolmeen osaan. Koraani jaarittelee ilmaisematta itseään selvästi. Ainut selkeä asia kirjassa on väkivalta. Kaikki muu on epäselvää ja vaatii tulkintaa.

Huolimatta väitteestä, että hänen sanansa olivat Jumalan sanaa, Muhammed ei koskaan vaivautunut kokoamaan tai säilyttämään niitä. Hänen kuolemansa jälkeen Umar, kun lukuisia muslimeja kuoli sodissa, huolestui, että jos Koraanin ulkoa opetelleet muslimit kuolevat, katoaa se ikiajoiksi. Hän pyysi Abu Bakria keräilemään hajallaan olevia Koraanin katkelmia, mutta Abu Bakr epäröi ja sanoi, että kuinka hän voisi käskeä jotain mitä profeetta itse ei ollut käskenyt. Lopulta hän kuitenkin suostui ja he kutsuivat nuoren Zayd ibn Thabitin keräämään jakeet ja tekemään niistä yhden kirjan. Tällä nuorella miehellä ei ollut mitään koulutusta. Hänet valittiin yksinkertaisesti siksi, että hän osasi lukea ja kirjoittaa. On luultavaa, ettei hän koskaan ollut lukenut kirjaa.

On ironista, että tästä oli vain hyötyä islamille. Koska Koraani on sekava, ihmiset olettavat, että siinä on jotain piilotettua viisautta, jota he eivät vain ymmärrä.

Jotta Koraania voisi ymmärtää, on tunnettava Muhammedin elämän tarina. Silloin voimme tietää missä tilanteessa mikäkin jae ilmoitettiin. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, koska elämäkerrat (sira) ovat aivan yhtä sekavia ja tylsiä kuin Koraanikin. Mutta se on toisen kirjoituksen aihe. Muhammedin elämäkerran tunteminen on siis välttämätöntä Koraanin ymmärtämiseksi.

Toinen asia, joka hieman auttaa Koraanin ymmärtämisessä on sen lukeminen aikajärjestyksessä. Tämä ei ratkaise ongelmaa, mutta auttaa paljon. Ilokseni voin ilmoittaa erään ystäväni tehneen juuri tämän. Nyt voit lukea Koraanin aikajärjestyksessä ja lisäksi ystäväni on korostanut tekstistä erilaisia Koraanin teemoja. Jos olet kiinnostunut Koraanista, mutta olet pettynyt sen esitystapaan, tämä saitti on sinulle: http://www.koran-at-a-glance.com/

Jos haluat todella tuntea Koraanin, sinun on luettava myös sira (Muhammedin elämäkerta) ja siihen paras on kirjani The Life of Muhammed [Ali Sina tarkoittanee kirjaa Understanding Muhammad: A Psychobiography of Allah's prophet, blog. huom.] Vaikka kirjoitan Muhammedin elämästä, mainitsen aina eri tilanteisiin liittyvät Koraanin jakeet.

Alkuperäinen kirjoitus: http://www.faithfreedom.org/quran-at-a-glance/

----

Visuaalisessa Koraanissa käytetty värikoodaus:

Quran at a Glance (Visuaalinen Koraani):

Visuaalinen Koraani suunniteltu korostamaan Koraanin neljää pääteemaa ja tuovan esiin niiden kirjan edetessä muuttuvat painotukset. Tätä varten suurat on värikoodattu ja ne esitetään alla kuvakkeina ajallisessa järjestyksessä perinteisen järjestyksen sijaan. Kuvakkeita klikkaamalla pääsee lukemaan itse suurat.
 1. teema: ALLAH - Allah on kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaiken näkevä.
 2. teema: USKOVAT - Allah on hyvä uskoville tässä elämässä ja kuoltuaan he pääsevät paratiisiin.
 3. teema: USKOTTOMAT - Uskottomat ovat pahoja, syyllisiä ja vaarallisia uskoville. He ja kaikki, jotka eivät tottele Allahia, saavat rangaistuksen tässä elämässä ja he joutuvat kuoltuaan helvettiin.
 4. teema: JIHAD - Uskovien velvollisuus on osallistua jihadiin (taistellen/ponnistellen Allahin retkellä) islamin levittämiseksi.
Abrogoidut (kumotut) jakeet on myös merkitty ja abrogoivaan jakeeseen pääsee oheisesta linkistä.

Visuaalinen Koraani: http://www.koran-at-a-glance.com/index.html

---

About Koran-At-A-Glanse: http://www.koran-at-a-glance.com/about.html

Koraania on pahamaineisen vaikea ymmärtää sellaisen, joka tutustuu siihen ensi kertaa. Se on hämmentävä sen oudon tyylin vuoksi, ja koska monet tekstit aukeavat vain islamin perimätiedon (hadith), Muhammedin elämäkertojen (sira) ja juutalaisten ja kristillisten kirjoitusten avulla. Koraanissa on paljon toistoa, se on usein ristiriidassa itsensä kanssa ja suurat (luvut) on esitetty mielivaltaisessa järjestyksessä.

Koran-At-A-Glanse käyttää Pickhallin käännöstä, mutta lisää kaksi ominaisuutta, joiden on tarkoitus tehdä se helpommaksi ymmärtää ja auttaa myös käsittämään, miksi se inspiroi jihadisteja maailmanlaajuisesti hirmutekoihin ilman omantunnontuskia.

Ensinnäkin esityksessä korostetaan tekstissä neljää pääteemaa - mitä Koraanilla on sanottavana Allahista, uskovaisista, uskottomista ja jihadista.

Toiseksi etusivulla esitetään kaikkien suurien kuvakkeet aikajärjestyksessä alkaen suhteellisen rauhanomaisista mekkalaisista suurista, jotka erottuvat selvästi medinalaisista suurista, jotka muuttuvat yhä sotaisimmiksi kulminoituen raivokkaaseen yhdeksänteen suuraan. Tämä visualisoi kuinka Muhammedin sanoma muuttui perinteisen profeetan ilmoituksesta hänen ollessaan heikko ja asuessaan Mekassa voimakkaan sotapäällikön sanomaksi Medinassa.

Jos olet ei-muslimi, voi olla hyvä lukea ensin jakeet, jotka on merkitty punaisella, jotta ymmärtäisit mitä Allah aikoo sinulle tehdä vain sen takia, ettet usko häneen. Se sisältää ikuisen palamisen helvetissä mukaan lukien ihosi korvaamisen uudella aina kun entinen on palanut, jotta varmasi tuntisit tuskaa.

Miksi vihapuhelait länsimaissa eivät koske uskottomia käsitteleviä jakeita?

Miksi tällaisten vakivaltaisten ja vihaan yllyttävien tekstien opettaminen lapsille ei täytä lapsensuojelullisia kriteerejä, ja eikö tällaisen opetuksen antaminen lapsille altista heitä myöhemmin väkivallantekoihin toisuskoisia kohtaan ja kapinaan asuinmaataan vastaan?

Koraanin lukija ei voi välttyä huomaamasta monia kirjan ristiriitaisuuksia, erityisesti aikaisempien rauhanomaisten ja myöhempien sotaisien suurien välillä. Eräs perinteinen tapa ratkaista nämä ristiriidat on väittää, että Allah on kumonnut eli abrogoinut aikaisemmat jakeet muuttuneen ympäristön vuoksi. Abrogaatio on muslimioppineiden yritys suojella ikuista kaikkitietävää olentoa syytöksiltä mielen muuttamisesta ja omien ilmoitustensa sekoittamisesta. Yrityksen menestyksellisyys on tietysti kyseenalaista, koska jotkut jakeet on kumottu heti seuraavassa jakeessa tai jopa aikaisemmilla jakeilla (esim. 2:158, 33:52). Abrogaatio on hyvin kiistelty aihe, mutta koska sitä pidetään hyvin tärkeänä, olemme merkinneet abrogoidut jakeet Wikiislamin luettelon mukaan:
(8:) 61. Mutta jos he ovat taipuvaisia rauhaan, niin ole myöskin sinä taipuvainen siihen ja turvaa Jumalaan! Hän on totisesti kuuleva, tietävä kaiken. (abr. 9:29)
Lisätietoa:
Luettelo Koraanin abrogaatioista
Abrogaatio (Naskh)
5 kommenttia:

 1. Ja sattui silmääni myös yksi suura, jonka pitäisi kertoa varsin yksikäsitteisesti Allahin luonteenlaadusta: Suura 111. Siinä kaikkitietävä, kaikkivoipa jumala kiukuttelee YHDEN MIEHEN epäuskon takia.

  Tämäkin vahvistaa näkemystäni siitä, miten koko koraani oli vain Muhammedin tapa tehdä toisten ihmisten silmissä hänen monet ja törkeät rikoksensa oikeutetuiksi. Ja suuransa hän väsäsi aina kunkin päivän tarpeita vastaaviksi. Myöhemmin hän sai sillä tavalla kavereikseen samanmielisiä rikollisia, jotka sitten yhdessä perustivat tämän rikollisjärjestön nimeltään Islam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmestykset tulivat tosiaan aina sopivasti oikeaan aikaan, Allah oli kovin huolehtivainen Muhammedin maallisista tarpeista... uskontoa on kaikkina aikoina käytetty tekosyynä monenlaisille päämäärille. Valitettavasti Muhammed on islamissa täydellinen ihminen, jonka esimerkkiä muslimien tulee seurata.

   Poista
 2. Bill Warnerin Kahden tunnin Koraani on lyhennetty ja ajallisesti järjestetty Koraani, josta on poistettu kaikki toisto (Koraanissa samoja tarinoita kerrotaan yhä uudelleen) ja johon on lisätty Muhammedin elämästä kertovia selityksiä, jotka antavat Koraanille kontekstin:

  http://kahdentunninkoraani.blogspot.fi/

  Englanninkielisen kirjan voi ostaa vaikkapa Amazonin kirjakaupasta:

  http://www.amazon.com/Two-Hour-Koran-Taste-Islam/dp/1936659026/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi7/5/16 09:20

   Tuo sinänsä mielenkiintoista, kuten vanhatestamenttiki toistaa melkopaljon samoja asioita eri kirjoissa.
   Toinen mitä matti arvelee kun lontoon uus pormestari on islaminuskoinen ?

   Poista
  2. FrontPageMagin jutun perusteella uusi pormestari ei ole välttämättä ns. 'maltillinen muslimi'. Hän on puolustellut terroristeja ja äärimuslimeja ja syyttää muslimiterrorismista länttä ja rasismia.

   http://www.frontpagemag.com/fpm/262785/muslim-elected-mayor-london-robert-spencer

   Tämä nimitys toteuttaa mainiosti Muslimiveljeskunnan 'Projektia', jolla koko maailma saatetaan sharia-lain alaisuuteen:
   http://ibnmatti.blogspot.fi/2016/04/muslimiveljeskunnan-projekti.html

   Poista