10. huhtikuuta 2016

Välähdyksiä Muhammedin elämästä IV: Safiya, Jumalan lähettilään vaimo

Khaibarin valloituksen jälkeen Muhammed otti vaimokseen Safiyan, juutalaisen Kinanan vaimon. Kertomus löytyy kirjasta Profeetta Muhammadin elämäkerta sivuilta 361-362 sekä 365. 

Safiya, Jumalan lähettilään vaimo

Kun Jumalan lähettiläs oli valloittanut Qamusin, Abul-Huqaiqin suvun linnoituksen, hänelle tuotiin Huyai ibn Akhtabin tytär, Safiya, erään toisen naisen kanssa.

Bilal toi heidät ja kuljetti heidät kaatuneitten juutalaisten ohi. Safiyan seurassa oleva nainen alkoi huutaa, raapia kasvojaan ja heittää tomua päänsä päälle. Jumalan lähettiläs näki tämän ja sanoi: "Viekää tuo paholainen pois luotani!" Safiyan hän käski panna seisomaan taaksensa ja heitti vaatteensa hänen ylleen, jotta muslimit tietäisivät hänen valinneen Safiyan itselleen.

Kerrotaan, että kun Jumalan lähettiläs näki, mitä toiselle juutalaisnaiselle tapahtui, hän moitti Bilalia: "Oletko sinä täysin sydämetön, Bilal, kun kuljetat naiset kaatuneiden sukulaistensa ohitse?"

Kun Safiya oli naitettu Kinana ibn ar-Rabi' ibn Abil-Huqaiqille, hän oli nähnyt unessa kuun putoavan syliinsä. Kun hän kertoi unen miehelleen, tämä sanoi: "Tuo tarkoittaa, että sinä haluat Hijazin kuningasta, Muhammadia!" Sitten hän löi vaimoltaan silmän mustaksi. Kun Safiya tuotiin Jumalan lähettilään luo, mustelma ei ollut vielä ehtinyt parantua, ja kun Jumalan lähettiläs kysyi siitä, Safiya kertoi hänelle tämän tarinan.

Khaibarin aarrekätkö

Jumalan lähettilään luo tuotiin myös Kinana ibn ar-Rabi', jonka hallussa Nadir-heimon aarteet olivat. Jumalan lähettiläs kysyi häneltä aarteista, mutta hän kielsi tietävänsä, missä ne olivat.

Eräs toinen juutalainen saapui Jumalan lähettilään luo ja sanoi: "Minä näin Kinanan kiertelevän tämän raunion ympärillä joka aamu." Jumalan lähettiläs kysyi Kinanalta: "Mitä arvelet? Jos löydämme aarteen sinulta, surmaanko minä sinut?" "Kyllä", vastasi Kinana.

Jumalan lähettiläs käski kaivaa raunioita, ja osa aarteesta löytyikin sieltä. Hän kysyi Kinanalta, missä loput olivat, mutta Kinana kieltäytyi näyttämästä niiden paikkaa hänelle. Jumalan lähettiläs käski az-Zubair ibn al-Awwamia: "Rankaise häntä, kunnes saat hänestä kaiken irti!"

Az-Zubair iski hänen rinnastaan tulta tulikivillä, kunnes hän oli kuolla. Lopulta Jumalan lähettiläs antoi Kinanan Muhammad ibn Maslamalle, joka surmasi hänet kostoksi veljestään Mahmudista.

[...]

Aby Ayyub varjelee Jumalan lähettilästä

Kun Jumalan lähettiläs otti Safiyan puolisokseen Khaibarissa tai matkalla kohti Wadi l-quraa, hän vietti yön hänen kanssaan teltassa. Abu Ayyub kiersi teltan ympärillä koko yön miekkaan vyöttäytyneenä ja Jumalan lähettilästä vartioiden.

Aamulla Jumalan lähettiläs näki Abu Ayyubin paikallaan ja kysyi: "Mikä hätänä, Abu Ayyub?" Abu Ayyub vastasi: "Jumalan lähettiläs, minä pelkäsin tätä naista puolestasi, sillä sinä olet surmannut hänen isänsä, puolisonsa ja kansansa ja hän oli vielä äsken juutalainen. Minä pelkäsin puolestasi."

Kerrotaan, että Jumalan lähettiläs sanoi: "Jumala, varjele Abu Ayyubia niin kuin hän varjeli minua tänä yönä!"Jumalan lähettiläs ja Safiya, kuvitusta F.W. Burleighin kirjassa It's All about Muhammad: A Biography of the World's Most Notorious Prophet


Katso myös: Muhammedin hyökkäys Khaibariin
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti