13. marraskuuta 2013

Islamin myytit: Koraani vastaa kristittyjen Raamattua

Myytti:

Koraani on muslimeille kuin Raamattu kristityille (ja Toora juutalaisille).

Totuus:

Koraani on alusta loppuun suoraa Allahin puhetta - niinkuin se oli ilmoitettu Muhammadille. Sitä voisi verrata sellaiseen tekstiin, johon on otettu vain Jeesuksen sanat irrotettuna Uuden Testamentin historiallisesta kontekstista, ja jotka on sitten satunnaisesti koottu yhteen (Koraanin luvut on järjestetty niiden pituuden mukaan ja yhdessä luvussa on toisiinsa liittymättömiä teemoja.)

Sen sijaan Raamattu sisältää historiaa ja elämäkerrallisia yksityiskohtia. Koraanissa, esimerkiksi, ei ole yksityiskohtia Muhammadin elämästä, mutta Raamatussa on neljä kirjaa, jotka kertovat Jeesuksen elämästä. Toinen eroavaisuus on Raamatun väkivaltaan kehottavissa jakeissa, joita on joitakin Vanhassa Testamentissa. Tällöin tarkoitettu kohde on kuitenkin tarkasti määritelty tekstissä osoittaen, että kyseessä on historian kertomus, eikä avoimeksi jätetty käsky, jota kaikkien kuuluu noudattaa  [kuten Koraanissa].

Huolimatta siitä, että muslimit lausuvat ääneen monia Koraanin lauseita, on olemassa hyvä syy sille, miksi vain harvat ovat vaivautuneet tutustumaan siihen tarkemmin kuin vain joihinkin satunnaisiin kohtiin. Jakeiden sattumanvarainen järjestys ja melkein täydellinen kontekstin puuttuminen tekevät Koraanista hyvin vaikeasti ymmärrettävän. Tästä syystä Koraania julkaistaan harvoin ilman laajaa kommentaaria (joka usein heijastaa kääntäjän omia painotuksia).

Itse asiassa muslimien Raamattua vastaava teos on Koraani, Hadith ja Sira yhdessä.

Hadith on kokoelma anekdootteja ja historiallisia tapahtumia Muhammadin elämästä perustuen hänet tunteneiden ihmisten kertomuksiin. Valitettavasti hadithien autenttisuus vaihtelee. Muslimioppineet ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että luotettavimmat kokoelmat ovat Bukhari ja Sahih Muslim, joiden jälkeen tulee Abu Dawud. Islamilainen laki - sharia - perustuu haditheihin.

Sira on Muhammadin elämäkerta. Sen luotettavuusongelmat saattavat hämmentää kristittyjä ottaen huomioon, että evankeliumit olivat olemassa jo parin vuosisadan kuluessa ristiinnaulitsemisesta - joka tapahtui 600 vuotta ennen muslimien historian alkua. Silti luotettavimman Muhammadin elämäkerran kokosi Ibn Ishaq noin 150 vuotta tämän kuoleman jälkeen. Hänen alkuperäinen työnsä on säilynyt ainoastaan Ibn Hishamin (k. 828) editiona, josta tämä myönsi jättäneensä pois joitakin 'epämiellyttäviä' kohtauksia.

Jättämällä huomiotta, että Raamattu vastaa Koraania, haditheja ja Siraa yhdessä johtaa usein vääriin syytöksiin ja virheelliseen analyysiin.


---------------------------------------------------------------------------------------------

Islamin myytit sarjassa tarkastellaan islamista esitettyjä väitteitä ja niiden paikkansapitävyyttä.

Alkuperäiset englanninkieliset tekstit löytyvät The Religion of Peace sivustolta:
http://www.thereligionofpeace.com/Pages/Myths-of-Islam.htm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti