10. elokuuta 2012

Kahdeksan kysymystä islamista


Kuka on Muhammad?

Muhammad syntyi Mekassa 570 jKr Hashim-klaanin jäseneksi. Muhammad jäi orvoksi varhain ja hänet kasvattivat hänen isoisänsä ja myöhemmin setänsä. Hän saavutti menestystä kauppiaana sen jälkeen kun oli avioitunut rikkaan lesken Khadijan kanssa. Noin vuonna 610 hän koki ensimmäiset ilmestyksensä meditoidessaan luolassa. Hän sai ilmestyksiä kuolemaansa asti Medinassa vuonna 632. Elämänsä aikana Muhammad taisteli 27 taistelua, joista osallistui omakätisesti kahdeksaan, avioitui kahdentoista naisen kanssa ja omisti lukemattomia jalkavaimoja. Hän riemuitsi vastustajiensa teloituksista. Muhammad määräsi Banu Qurayzan kaikki 600 miestä teloitettavaksi ja otti naiset ja lapset orjiksi.

Muslimit pitävät Muhammadia "täydellisenä ihmisenä", joka elämä on kaikenikäisten miesten ja naisten esimerkki, jota muslimit seuraavat. Taistelut, murhat, lukuisat vaimot ja jalkavaimot - kaikki uskollisesti kirjattuna Koraaniin ja Haditheihin - ovat muslimien arvomaailmaa 2000-luvun alussa.


Mikä on Koraani?

Muslimit uskovat, että Koraani on Jumalan sana, joka annettiin Muhammadille enkeli Gabrielin välityksellä. Sen sanotaan olevat uskollinen kopio Taivaassa olevasta ikuisesta kirjasta ja se on jaettu 114 suuraan (eli lukuun). Huolimatta jumalallisesta alkuperästään, joidenkin vanhempien suurien sanotaan kumoavan aikaisemmat suurat. Uskotaan, että joissakin suurissa Saatana erehdytti Muhammadia tunnustamaan pakanallisia uskomuksia (saatannalliset säkeet).

Sunna, eli kertomukset Muhammadin sanoista, teoista ja näkemyksistä, antaa Koraanille kontekstin sekä lukuisia ohjeita päivittäiseen elämään. Nämä kertomukset koottiin muutamaksi kokoelmaksi, Haditheiksi, sellaisten kirjoittajien kuin Muslim ja al-Bukhari toimesta. Sira on hyväksytty Muhammadin elämäkerta. Yhdessä nämä tekstit muodostavat Islamin uskon perusteet.


Mikä on sharia-laki?

Koraani ja sunna yhdessä sekä niitä selittävät teokset (Tafsir) muodostavat sharia-lain. Se säätelee paljon muutakin kuin vain henkilökohtaisia uskonasioita. Sharia säätelee jokaista elämän ja kuoleman pienintäkin osa-aluetta. Sharia-lakiin kuuluvat politiikka, rahoituslaitokset, liike-elämä, sopimukset, perhe- ja muut sosiaaliset asiat. Se asettaa tiukkoja rajoituksia muiden uskontojen, kuten kristinuskon, harjoittamiselle. Sharia-laki perustuu 600-luvun arabialaisille arvoille eikä sitä ole lupa muuttaa tai tulkita uudelleen.

Länsimaisille demokratioille sharian merkitys on perustavaa laatua. Länsimaisilla poliittisilla instituutioilla ei ole paikkaa shariassa. Demokraattiset vaalit ja edustuksellinen hallinto korvataan teokraattisella hallituksella - sheikit ja imaamit julistavat fatwoja (uskonnollisia tuomioita) perustuen pelkästään uskonnollisiin teksteihin. Muslimit pyrkivät soveltamaan shariaa länsimaissa ensin perheoikeuteen. Maissa joissa on suuri muslimivähemmistö (Ranska, osa Skandinaviaa) on syntynyt autonomisia islamilaisia yhteisöjä, jonne poliisi tai muut viranomaiset eivät ole tervetulleita (väkivallan uhalla) ja shariaa sovelletaan yhteisön sisällä. ( katso Norjan yleisradion raportti Göteborgista: http://youtu.be/y-SowWl_Oyk)


Mitä tarkoittaa Jihad?

Jihadin merkitys ja tärkeys on kiistelty aihe myös islamin sisällä. Joillekin islamin puolustelijoille jihad on pyrkimystä sisäiseen pyhyyteen. Bin Ladenin oppisuunnassa jihad tarkoittaa sotaa toisuskoisia vastaan. Yleisemmin ja oikeammin jihad on taistelua Jumalan tiellä. Niinpä mikä tahansa toiminta, joka edistää islamin asiaa, esimerkiksi lähetystyö (da'wa) on jihadia. Ei ole kuitenkaan mitään epäilystä siitä, että jihadin päätarkoitus on aina ollut aseellinen sodankäynti (qital) islamin puolustamiseksi tai edistämiseksi.


Onko islam rauhan uskonto?

Sana islam tarkoittaa alistumista Jumalan tahtoon. Islam jakaa maailman kahteen alueeseen: dar al-Islam eli sananmukaisesti 'alistumisen alue' on muslimien hallinnassa oleva alue. Dar al-Harb, sodan alue on se alue, jossa muslimit ovat vähemmistönä. Muslimeille rauha saavutetaan, kun koko maailma on dar al-Islam, islamin alue. Siihen saakka he ovat sodassa dar al-Harbia vastaan.


Ovatko kaikki muslimit terroristeja?

Eivät tietenkään. Meidän huolemme islamista perustuu sen aggressiiviseen politiikkaan ja sosiaalisiin päämääriin. Länsimaissa asuu paljon vastuullisia muslimeja. Toisaalta, mielipidetiedustelut Lontoon terrori-iskujen jälkeen paljastavat, että muslimeissa on hälyttävän kokoinen vähemmistö niitä, jotka avoimesti tukevat terroristeja ja heidän ajatuksiaan. Haastatelluista lähes 10% piti terrorismia joissain tilanteissa oikeutettuna. Monet muut tukivat terroristien päämääriä vaikkeivat tukeneetkaan heidän menetelmiään.


Pitäisikö islamista olla huolissaan?

Lyhyt vastaus on 'kyllä'. Jyrkkä jako muslimeihin ja vääräuskoisiin, avoimet uhkaukset väkivallasta toisuskoisia ja uskonluopioita vastaan, Allahin salatusta luonteesta johdettu fatalismi ja mahdottomuus muuttaa tai tulkita uudelleen pyhiä tekstejä ovat uhka jokaiselle modernille sekulaarille yhteiskunnalle.


Mitä voin tehdä?

Ota selvää asioista. Lue, mitä muslimit sanovat. Aktivoidu. Puolusta läntisiä arvoja, kuten oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, sanan- ja omantunnonvapautta. Kirjoita edustajillesi Eduskunnassa, Europarlamentissa ja kunnassasi. Osallistu julkiseen keskusteluun islamista ja esitä vaikeita kysymyksiä. Lue länsimaisia tutkimukseen perustuvaa kirjallisuutta islamista. Hyvä kirja on esimerkiksi "Totuus Muhammadista", Robert Spencer, Regnery Publishing, 2006. Spencer ylläpitää myös nettisivustoa http://www.jihadwatch.org.

----

Tämä on suomennos tästä lehtisestä: http://www.islammonitor.org/uploads/docs/aimbrochure.pdf

-Ibn MattiTietoa islamista:
http://sitatoiminta.wordpress.com/lyhyesti-islamista/
http://aikapommi.wordpress.com/mita-lannen-tulee-tietaa/


Dokumenttielokuva islamista:
Joitakin englanninkielisiä islam-kriittisiä sivustoja:

http://www.jihadwatch.org/
http://www.thereligionofpeace.com/
http://www.citizenwarrior.com/
http://www.inquiryintoislam.com/
http://www.politicalislam.com/
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti