19. maaliskuuta 2017

Pelko on tehnyt minusta voittoisan, osa 2

Katso tarinan alku ensimmäisestä osasta.

Jo päiviä ennen kuin Muhammad saapui Yathribiin, oli kaupunkia varoitettu, että hän oli raivoissaan. Edeltäpäin Yathribiin tulleet lähetit olivat levittäneet tietoa, että "teeskentelijät" olivat yrittäneet tappaa hänet, ja hän aikoi ottaa käsittelyyn valheelliset uskovaiset kunhan tulisi takaisin. Uutiset aiheuttivat paniikin. Jopa ennen kuin "vastustuksen moskeija" oli hävitetty, seitsemän miestä, jotka eivät olleet lähteneet armeijan mukaan, sitoivat itsensä pylväisiin Muhammadin moskeijan sisällä ja julistivat, että pysyisivät sidottuina kunnes Jumala ja hänen lähettiläänsä antaisivat heille anteeksi, että he olivat kieltäytyneet taistelemasta Allahin asian puolesta. He tunnustivat olleensa laiskoja. He olivat vitkastelijoita ja syntisiä, mutta heidän sydämensä olivat uskollisia ja vilpittömiä rakkaudessaan Jumalaa ja hänen lähettilästään kohtaan. Kun Muhammad, pölyn peitossa matkan jäljiltä, astui moskeijan sisäpihalle ja näki rivin sidottuja miehiä, hän sanoi: "Vannon Jumalan nimeen, etten vapauta heitä, enkä anna heille anteeksi ennen kuin Jumala, Kaikkivaltias ja Mahtava, vapauttaa heidät!" Hän antoi heidän kypsyä muutaman päivän ja sepitti sitten säkeen, jossa ylistettiin heitä heidän hyvästä teostaan, kun olivat tunnustaneet syntinsä. "On myös toisia, jotka tunnustavat syntinsä. He sekoittavat teon, joka on hyvä, toiseen, joka on paha. Jumala saattaa kääntää tämän heidän hyväkseen. Totisesti, Jumala on anteeksiantavainen, armollinen." Ja sitten hän päästi heidät menemään.

Vaatimus lähteä sotaretkelle "asian" puolesta oli Muhammadin versio lojaalisuustestistä. Taisteluun käyminen, tappaminen ja tapetuksi tuleminen, oli todiste uskollisuudesta; kieltäytyminen taistelemasta oli todistus petturuudesta. Useimmat Muhammadin seuraajista läpäisivät testin osallistumalla Tabukin sotaretkeen. Ne, jotka eivät olleet osallistuneet, joutuivat käymään läpi kovan uudelleenkoulutuksen, häpäisemisen ja ulkopuolelle sulkemisen, ennen kuin heidät hyväksyttiin katuvina ja päät alas painuneina takaisin riviin. Sillä aikaa kun nuo miehet olivat sidottuina moskeijassa, suuri joukko miehiä - yhteensä noin kahdeksankymmentä - tulivat Muhammadin eteen selittämään syynsä olla tottelematta hänen käskyään lähteä armeijan mukaan. Hän otti heidät vastaan yksitellen hymyillen vihaisesti ja antoi heidän istua edessään ja selittää poissaolonsa sotaretkeltä. "Mikä piteli sinua?" Muutamia lukuunottamatta kaikki antoivat yksityiskohtaiset perustelut. Muhammad lähetti heidät pois varoittaen, että Jumala kyllä tietäisi olivatko he puhuneet totta. Hän laittoi tiedustelijansa selvittämään heidän väitteidensä totuuden mukaisuuden, ja nämä raportoivat, että kolmekymmentäkuusi heistä oli valehdellut. Eräässä seurakunnan kokouksessa Muhammad sitten antoi tuomionsa. Hän julisti saarnastuolista: "Teidän joukossanne on teeskentelijöitä!" Hän nimesi kaikki kolmekymmentäkuusi miestä ja käski heidät seisomaan, jotta kaikki voisivat nähdä heidät. Kun nimet kuulutettiin, miehet nousivat vastentahtoisesti ylös, jotkut peittivät kasvonsa. Muhammad tuomitsi heidän tottelemattomuuden syntinsä väkijoukon edessä ja jyrisi, että miesten oli etsittävä Jumalan anteeksiantoa. Järkyttyneinä ytimiään myöten jouduttuaan julkisesti tuomituiksi teeskentelijöiksi he tunnustivat syntinsä; jotkut itkivät. Kädet ojennettuina Muhammadia kohti he anoivat anteeksiantoa.

Näiden kolmenkymmenenkuuden miehen häpäiseminen oli melko vähäinen rangaistus verrattuna niiden kolmen miehen rangaistukseen, jotka olivat olleet rehellisiä kertoessaan omat perustelunsa olla lähtemättä sotaan. Kun heidät kutsuttiin Muhammadin eteen, he tunnustivat, ettei heillä ollut mitään puolustusta. He olivat syyllisiä tottelemattomuuteen Jumalaa ja hänen lähettilästään kohtaan. Vaikka kaikki kolme olivat esimerkillisiä uskovaisia, jotka olivat ottaneet osaa aikaisemmille sotaretkille, Muhammad teki heistä varoittavan esimerkin. Hän julisti, että Jumala oli määrännyt heidät kartettaviksi, suljettaviksi yhteisön ulkopuolelle lähes kahdeksi kuukaudeksi. Kaksi miehistä sulkeutui koteihinsa ja he itkivät suurimman osan aikaa. Kolmas mies, uskollinen Yathribin käännynnäinen nimeltään Kab Malik kävi edelleen markkinapaikalla ja jopa moskeijassa rukoilemassa, mutta kaikki, jopa hänen sukulaisensa, kohtelivat häntä kylmäkiskoisesti. He kieltäytyivät puhumasta hänelle ja jopa katsomasta häneen. Kun hän puhui heille, he katsoivat toiseen suuntaan. Oli kuin häntä ei enää olisi olemassa. Hän oli kuin haamu, jota kukaan ei huomannut. Moskeijassa hän yritti saada Muhammadin huomion, mutta vaikka sattuikin katsomaan hänen suuntaansa, katsoi profeetta suoraan hänen lävitseen. Rangaistuksen kestettyä sietämättömät neljäkymmentä päivää, tuli viestintuoja kolkuttamaan hänen oveaan ja kertomaan vielä uudesta rangaistuksesta: Muhammad kielsi häneltä seksuaalisen kanssakäymisen vaimonsa kanssa. Heidät oli erotettava. Tätä jatkui aina viidenteenkymmenenteen päivään saakka, jolloin Kab kuuli etäisen äänen huutavan "Iloitse Kab!" Hän oli kotitalonsa katolla rukoilemassa, kun tämä tapahtui, eikä hän tiennyt miten siihen suhtautua. Ääni tuli Sal-vuoren, moskeijan lähellä olevan kukkulan, joka oli toiminut tähystyspaikkana vallihaudan taistelun aikana,  huipulta. Pian hänen ovelleen tultiin ilmoittamaan iloiset uutiset: Kaikkivaltias Jumala oli ilmoittanut Muhammadille, että Kab ja kaksi muuta miestä olivat saaneet anteeksi. Kab kiiruhti moskeijaan, missä Muhammad istui rukouspaikalla jalat ristittynä uskollisimpien seuraajiensa ympäröimänä. Monet heistä nousivat jaloilleen puristaakseen Kabin kättä ja onnitellakseen häntä. Muhammad sanoi hänelle: "Iloitse, sillä tämä on paras päivä sen jälkeen, kun äitisi synnytti sinut!" Jumala oli antanut hänelle anteeksi! Kab oli niin ylitsevuotavan kiitollinen, että hän tarjoutui antamaan hyväntekeväisyyteen koko omaisuutensa, jossa oli mukana hänen osuutensa monien taisteluiden ja ryöstöretkien saaliista, mukaanlukien Khaibarin saalis. Muhammad ensin hylkäsi hänen tarjouksensa, mutta hyväksyi sitten osan. "Pidä jotain omaisuudestasi, se on sinulle parhaaksi." Kab vastasi: "Pidän vain osuuteni Khaibarin sotasaaliista."

Kuten tavallista, Muhammad jätti Abdullah Ubayyn rauhaan, vaikka tämä oli jäänyt pois sotaretkeltä päivänä, jolloin armeija lähti Yathribista. Hän luultavasti pelkäsi tämän piilevää vaikutusvaltaa. Ongelma ratkesi kuitenkin itsestään, kun Abdullah kuoli, näköjään luonnollisista syistä, noin kuukausi sen jälkeen, kun Muhammad palasi Tabukista. Hautajaisissa Muhammad lausui rukouksia hänen puolestaan, mutta katui myöhemmin, että oli tällä tavoin kunnioittanut tätä Yathribin arkkiteeskentelijää, miestä, joka oli selviytynyt käyttämällä taitavasti hyväkseen shahadan suojaa. Ehkäpä Muhammad oli salaisesti ihaillut Abdullahia tämän pelattua korttinsa niin taitavasti, mutta jotkut tosiuskovaiset kyseenalaistivat Muhammadin rukoukset poismenneen puolesta. Tästä syystä hän sepitti Koraaniin säkeen, jossa hän nuhtelee itseään ja kieltää vastaavat lipsahdukset. "Älä milloinkaan rukoile heikäläisen puolesta, joka kuolee, äläkä pysähdy hänen hautansa ääreen. Totisesti he eivät uskoneet Jumalaan eivätkä Hänen sanansaattajaansa, ja he kuolivat, koska he olivat tottelemattomia."

Vaikka hänen alkuperäinen tavoitteensa taistella bysanttilaisten kanssa epäonnistuikin, Tabukin sotaretki mahdollisti Muhammadille pohjoisen Arabian valloituksen loppuun saattamisen. Valloitus oli alkanut kolme vuotta aikaisemmin, kun hän lähetti Abdul Rahmanin kukistamaan kristityn karavaanikaupungin Duman. Se jatkui hyökkäyksillä Tamimiin ja Tayyisiin, jotka olivat tärkeitä heimoja Duman kaakkoispuolella, ja nämä päätyivät lopulta Muhammadin hallintaan. Viimeisimpien antautumisten jälkeen hän kontrolloi nyt valtavaa pohjoista aluetta Punaiselta mereltä Aqaban lahteen ja Tamimin ja Tayyin alueita keskisessä pohjois-Arabiassa. Hän lähetti alueille hallintovirkamiehiä, Koraanin opettajia ja veronkantajia.

Muhammadin sotilaallisen voiman osoitus Tabukissa nopeutti Arabian antautumista hänen valtaansa. Ennen kuin hän lähti marssille Yathribista kolmenkymmenentuhannen miehen kanssa, ainoastaan vähäinen määrä heimojen ja klaanien edustajia oli tullut Yathribiin vannomaan uskollisuuttaan ja joko liittymään hänen uskontoonsa tai maksamaan alamaisveroa. Nyt nämä "lähetystöt", kuten kirjallisuus heitä kutsuu, toivat mukanaan jatkuvana virtana miehiä, jotka eivät halunneet joutua seuraavaksi Muhammadin sotaretken uhreiksi. Kerrotaan kuinka miehet nousivat moskeijan sisäpihalla kameliensa selästä ja kiirehtivät tarttumaan Muhammadin käteen ja suutelemaan sitä. Vaikka hän piti enemmän arvokkuutensa säilyttävistä miehistä, ei Muhammad milloinkaan torjunut nöyristelevääkään käytöstä, ja harvoin lähetti yhtäkään pelokasta heimonsa edustajaa matkaan antamatta mukaan reilusti hopeaa, rahoina tai harkkoina.

Hän nautti imartelusta, ja jopa entiset viholliset tiesivät, että hänen suosioonsa voisi päästä ylistämällä häntä, kuten tiesi mekkalainen runoilija Kab Zuhair, joka oli sepittänyt herjaavia runoja profeetasta. Mekan valloituksen aikoihin Muhammad määräsi hänet surmattavaksi tavattaessa. Zuhair pakeni etelä-Arabiaan, mutta kun kävi selväksi, ettei Muhammadia voisi vältellä loputtomiin, hän tuli Yathribiin muiden vierailijoiden mukana pyytämään anteeksi aikaisempia vihollisuuksiaan. Moskeijan sisäpihalla hän julistautui uskovaiseksi väkijoukon edessä ja lausui ylitsevuotavan oodin, joka kuvaili Muhammadia "valon tuojaksi, Jumalan paljastetuksi miekaksi, parasta intialaista terästä." Vannomalla uskollisuutta Zuhair saavutti shahadan suojan. Imartelevalla runoudellaan hän sai paikan Muhammadin sydämestä.

Eteläinen osa Arabian niemimaata oli tähän asti pääosin säästynyt Muhammadin aggressiolta, mutta nyt siitä tuli laajentumisen kohde. Kuten aikaisemminkin, hän käytti yllätä-ja-peloita-taktiikkaa - "verenvuodatus maan päällä" - kuten hän sitä kutsui - tukahduttaakseen vastarinnan. Tämä vaihe alkoi jo kolme kuukautta ennen Tabukin sotaretkeä, kun hän lähetti joukon kiihkomielisiä uskovaisia tekemään yllätyshyökkäyksen vuoristoista heimoa vastaan, alueelle, joka nykyisin tunnetaan Saudi-Arabian Asirin maakuntana. He hyökkäsivät aamun koittaessa, tappaen niin monia kuin pystyivät, ja lähtivät saaliinaan sataviisikymmentä kamelia, kolmetuhatta vuohta, sekä joitakin naisia. Tätä seurasi Alin johtama retki lähelle Sanaa, Jemenin sydämeen. Hänen ratsuväkensä otti yhteen paikallisen heimon kanssa ja poistui voittajana surmattuaan kaksikymmentä heimolaista.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Muhammad iski taas. Tällä kertaa Jurashiin, muinaiseen karavaanikaupunkiin ja Asirin alueen taloudelliseen keskukseen. Tämän ryöstöretken suoritti paikallinen heimopäällikkö Surad, joka oli käynyt Yathribissa vannomassa uskollisuutta Muhammadille. Hänet lähetettiin takaisin Jemeniin ohjeistuksella käydä sotaan monijumalaisia naapureitaan vastaan Muhammadin nimessä, mutta hänen oli käsketty ottaa sivuun viidennes sotasaaliista Muhammadille. Päästyään takaisin Jemeniin Surad kokosi armeijan ja piiritti Jurashia kokonaisen kuukauden. Koska ei kyennyt murtamaan muureja tai pakottamaan piiritettyjä antautumaan, hän vetäytyi suurieleisesti joukkojensa kanssa, mutta jäi odottamaan vuorille kunnes kaupungin asukkaat tulivat ulos, ja silloin hän hyökkäsi ja surmasi kaikki. Nyt oli käynyt niin, että Jurash oli myös lähettänyt lähetystön Muhammedin luo ennen kuin he tiesivät Muhammadin määränneen hyökkäyksen heitä vastaan. Lähetystön on täytynyt kulkea ristiin Suradin kanssa, joka oli matkalla kotiin tekemään sotavalmisteluita. Sillä aikaa kun Jurashin lähettiläät neuvottelivat Muhammadin kanssa, Surad surmasi heidän väkeään. Kun Muhammad kertoi heille tästä, he kiirehtivät kotiin vain huomatakseen, että monet heidän maanmiehistään ja naapureistaan olivat joutuneet surmatuiksi. He palasivat Yathribiin ja kääntyivät Muhammadin uskontoon.

Samoihin aikoihin Muhammad lähetti toisen Jemeniläisen käännynnäisen hävittämään samoin Jurashin alueella sijaitsevan Dhu Khalasan temppelin, jota kutsuttiin "etelän Kaabaksi". Dhu Khalasa oli miespuolinen vastine jumalatar al-Latille, ja pyhäkkö oli vuosittainen pyhiinvaelluskohde monille etelän arabeille. Jemeniläinen käännynnäinen oli huomattava sheikki Bajila-heimosta, joka ylläpiti pyhäkköä. Hän onnistui tuhoamaan temppelin, mutta joutui surmaamaan kolmesataa miestä, jotka kiirehtivät puolustamaan rakastettua pyhättöään.

Näillä toimillaan Muhammad kukisti kaikki Jemenin uskonnolliset ja taloudelliset keskukset, ja jäljelle jääneet jemeniläiset panivat sen merkille. Tämän jälkeen Alin tai Khalidin tarvitsi ainoastaan näyttäytyä ratsuväkensä edessä ja iskun kohteena oleva väestö antautui, kuten tapahtui, kun Khalid pysähtyi suurehkon kristityn kaupungin Najranin portilla ja julisti: "Oi ihmiset, kääntykää islamiin ja olette turvassa." Najran päätyi maksamaan alamaisveroa, jotta saattoi pysyä kristittynä, mutta sen oli kuitenkin otettava vastaan saarnamiehiä, tuomareita ja veronkantajia. Siitä lähtien Yathribissa vierailevat lähetystöt puhuivat selkeästi eteläisiä ja itäisiä murteita. Hallitsijat Himyarista, Hadramautista, Omanista ja Bahrainista tulivat kumartamaan Muhammadia. Niille, jotka kääntyivät hänen uskontoonsa, hän antoi tehtäväksi käydä sotaan monijumalaisia vastaan, ja milloin he niin tekivät, hän lähetti heille kirjeen ja onnitteli heitä vääräuskoisten surmaamisesta.

Sotasaalis oli ollut aikaisemmin Muhammadin kultin laajentumisen yllyke, mutta menestys aiheutti, että ryöstelyn mahdollisuudet supistuivat; valloitukset tekivät kuitenkin veroista tärkeän tulonlähteen. Kristityt ja juutalaiset, jotka kieltäytyivät kääntymästä, maksoivat henkiveroa kultana, hopeana, maataloustuotteina tai muina hyödykkeinä. Käännynnäiset maksoivat veroa, jota Muhammad kutsui hyväntekeväisyydeksi, vaikka todellisuudessa varat menivät yleiseen rahastoon ja suuri osa siitä päätyi sodankäynnin rahoittamiseen. Ajan myötä Muhammadin tulot alkoivat tulla veroista ryöstösaaliin sijasta.

Jemeniin lähetettiin vielä joitakin partioita, mutta ne olivat enemmänkin jäljellä olevien vastustajien pesäkkeiden siivousoperaatioita. Vuosi ennen kuolemaansa kesäkuussa 632 Muhammad oli koko Arabian niemimaan de facto hallitsija, ja hänen monoteismin lahkostaan oli tullut virallinen uskonto. Hänen yksinkertaisesta savitiilisestä moskeijastaan ja olkikattoisesta talostaan ja suuresta aidatusta sisäpihastaan tuli hänen valtakuntansa poliittinen ja hallinnollinen keskus.

Muhammad ylpeili usein menestyksellään, mikä on tallennettu moniin kirjoituksiin: "Pelko (jota kylvetään vihollisten sydämiin) on tehnyt minusta voittoisan, ja kun minä nukuin, maailman aarteiden avaimet tuotiin minulle ja pantiin minun käteeni."

---

Tämä on suomennos F. W. Burleighin kirjasta It's All about Muhammad: A biography of the world's most notorious prophet, luku 33, "Terror Has Made Me Victorious" (ss. 437-443)


Aikaisemmat suomennokset samasta kirjasta:

Pelko on tehnyt minusta voittoisan, osa 1
Välimies
Viimeinen pyhiinvaellus
Muhammadin kuolema, osa 1
Muhammadin kuolema, osa 2 Muhammadin valtakunta (vihreä), Bysantti (liila) ja Persia (punainen). Muhammadin sotaretket vihreillä nuolilla ja hänen välittömien seuraajiensa, oikeaan johdettujen kalifien, sotaretket mustilla nuolilla. (kuva: wikipedia)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti