2. joulukuuta 2016

Ayaan Hirsi Ali: Suvaitsemattomuuden suvaitseminen

Ayaan Hirsi Ali kirjoittaa uusimmassa kirjassaan "Harhaoppinen" suvaitsemattomuuden suvaitsemisesta:

Useimmat amerikkalaiset ja eurooppalaisetkin mieluiten unohtaisivat koko ristiriidan islamin ja oman maailmankatsomuksensa välillä. Osittain tämä johtuu siitä, että he yleisesti ottaen olettavat, että "uskonto", miten se sitten määritelläänkin, on hyvyyden lähde ja että kaikenlaiset uskonnolliset vakaumukset tulisi suvaitsevaisessa yhteiskunnassa hyväksyä. Ymmärrän tämän kyllä. Ylevistä tavoitteista ja ihanteista huolimatta Amerikassa on osoittautunut monessa suhteessa vaikeaksi toteuttaa uskonnollista ja etnistä suvaitsevaisuutta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi ummistaa silmämme mahdollisilta seurauksilta, jos mukaudumme vakaumuksiin, jotka suhtautuvat avoimen kielteisesti länsimaisiin lakeihin, perinteisiin ja arvoihin. Kyse ei nimittäin ole vain uskonnosta vaan poliittisesta uskonnosta, jonka keskeisistä opinkappaleista moni on pysyvästi ristiriidassa elämäntapamme kanssa.  Meidän on vaadittava, että meidän länsimaalaisten ei tule sopeutua muslimien kieltoihin ja tabuihin; muslimien on mukauduttava länsimaisiin, liberaaleihin ihanteisiin.

Valitettavasti kaikki eivät tätä ymmärrä.

Syksyllä 2014 Bill Maher, joka isännöi HBO:n ohjelmaa Real Time with Bill Maher, viritteli keskustelua islamista. Hänen vierainaan olivat tuolloin menestyskirjailija Sam Harris, näyttelijä Ben Affleck ja New York Timesin kolumnisti Nicholas Kristof. Harris ja Maher pohtivat, hylkäävätkö länsimaiset liberaalit omat periaatteensa, kun eivät pane islamia tilille siitä, miten se kohtelee naisia, kannustaa jihadiin ja langettaa sharian mukaisia kivitystuomioita ja kuolemanrangaistuksia uskosta luopuneille. Affleckin mielestä tämä haiskahti islamofobialta, ja hänen vastauksensa olikin moralisoiva ja tuohtunut. Saatuaan yleisöltä aplodit hän sanoi, että Harris ja Maher olivat "törkeitä" ja "rasisteja" ja että näiden puheet ovat samaa luokkaa kuin jos he sanoisivat juutalaisia epäluotettaviksi. Kristof asettui Affleckin puolelle ja huudahti, että urheat muslimit riskeeraavat henkensä edistääkseen ihmisoikeuksia muslimimaissa.

Ohjelman jälkeen lämpiössä Sam Harris kysyi Ben Affleckilta ja Nick Kristoffilta: "Mitä luulet, että tapahtuisi, jos olisimme tämän illan lähetyksessä polttaneet Koraanin?" Sam vastasi kysymykseensä itse: "Monissa maissa olisi mellakoita. Lähetystöihin hyökättäisiin. Kirjan kaltoinkohtelun vuoksi miljoonat muslimit lähtisivät kaduille ja me saisimme loppuelämämme ajan väistellä vakavamielisiä tappouhkauksia. Mutta kun IS ristiinnaulitsee ihmisiä, hautaa lapsia elävältä ja raiskaa ja kiduttaa tuhansia naisia - islamin nimissä - reaktio siihen on vain muutama pieni mielenosoitus Euroopassa ja aihetunniste [#NotInOurName].

Pian sen jälkeen, kun ohjelma oli lähetetty, eräs pakistanilais-kanadalainen musliminainen (ja homojen oikeuksien puolustaja) nimeltä Einah kirjoitti Ben Affleckille avoimen kirjeen, jossa hän summasi tismalleen minun tuntemukseni:

Miksi muslimit halutaan "säilöä" jonkinlaiseen vuosisatojen takaiseen aikakapseliin? Miksi on hyväksyttävää, että me edelleen elämme sellaisessa maailmassa, jossa naisia verrataan kaupan hyllyllä kuluttajaa odottaviin karkkeihin? Miksi on hyväksyttävää, että muualla maailmassa naiset saavat taistella vapauden ja tasa-arvon puolesta, kun taas meitä käsketään kätkemään häpeälliset ruumiimme? Etkö käsitä, että meitä estetään liittymästä tähän eliittiklubiin, joka tunnetaan nimellä 2000-luku?

Kaltaisesi jalot liberaalit puolustavat aina muslimeja, kun heistä puhutaan harhaanjohtavasti, ja vastustavat islamofoobikkoja. Tämä on toki hienoa, mutta kuka on minun puolellani ja muiden uskonnon sortamien puolella? Aina, kun korotamme äänemme, joku meistä kuolee tai jotakuta uhkaillaan. -- Kun huusit "Rasisti!", oikeastaan vain päätit keskustelun, jota moni meistä on odottanut. Autoit niitä, jotka haluavat kieltää ongelmien olemassa olon.

Mitä pahaa on siinä, että haluaa astua tälle vuosisadalle? Siinä ei pitäisi olla mitään hävettävää. Ei voida kiistää, etteikö väkivaltaa, misogyniaa ja homofobiaa esiintyisi kaikissa uskonnollisissa teksteissä, mutta islam on ainoa uskonto, jonka tekstejä yhä noudatetaan kirjaimellisesti.

Omassa kulttuurissasi sinä voit kutsua tällaisia literalisteja "hulluiksi", -- Minun kultuurissani tällaisia arvoja ylläpitävät useammat ihmiset kuin aavistammekaan. Moni yrittää kiistää tämän, mutta toivon sinun kuuntelevan minua, kun sanon, että nämä eivät ole marginaalisia arvoja. Sen näkee jo siitä, kuinka harva muslimi rohkenee vastustaa arkaaista sharia-lakia. Jumalanpilkasta, uskosta luopumisesta ym. annettavat rangaistukset ovat sorron välineitä. Miksi niihin eivät tartu edes ne rauhanomaiset ihmiset, jotka eivät ole fanaattisia, jotka haluavat vain syödä leipäänsä ja rukoilla viidesti päivässä? Missä ovat jumalanpilkka- ja uskostaluopumislakeja vastustavat muslimit? Missä ovat sharian ankaraa tulkintaa vastaan nousevat muslimit?

----

Einahin avoin kirje Ben Affleckille; An open letter to Ben Affleck

---

Ben Affleck, Sam Harris ja Bill Maher ohjelmassa Real Time with Bill Maher.Videolla viitataan PEW-tutkimuslaitoksen tilastoihin (ei välttämättä juuri tähän tutkimukseen): The World’s Muslims: Religion, Politics and Society


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti