11. joulukuuta 2016

Välähdyksiä Muhammedin elämästä VI: Jäähyväissaarna

Tämä kertomus Muhammedin elämästä löytyy Profeetta Muhammadin elämäkerran sivuilta 448-450. 

Dhul-qa'da -kuussa Jumalan lähettiläs varustautui pyhiinvaellusta varten ja käski ihmistenkin laittautua valmiiksi. A'isha on kertonut, että Jumalan lähettiläs lähti pyhiinvaellukselle kuun viidenneksi viimeisenä päivänä.

Jumalan lähettiläs näytti ihmisille pyhiinvaelluksen paikat ja niihin liittyvät menot. Sitten hän piti heille kuuluisan puheensa. Aluksi hän ylisti Jumalaa. Sitten hän lausui:

Ihmiset, kuulkaa minun sanani, sillä minä en tiedä, kohtaanko teitä tällä paikalla enää tämän vuoden jälkeen!
Ihmiset, teidän verellänne ja teidän omaisuudellanne on sama suoja kuin tällä päivällä ja tällä kuukaudella, aina siihen asti, kunnes te kohtaatte Herranne. Te kyllä kohtaatte Herranne, ja Hän kysyy teiltä teidän teoistanne. Minä olen sen nyt teille kertonut.
Jolla on hallussa hänelle uskottua omaisuutta, palauttakoon sen omaisuuden omistajalle. Kaikki korot ovat nyt rauenneet, mutta te saatte takaisin lainaamanne rahan pääoman: teille ei tehdä vääryyttä ettekä te saa tehdä vääryyttä. Jumala on säätänyt, ettei korkoa saa ottaa. Kaikkien Abbas ibn Abdalmuttalibin antamien lainojen korko on rauennut.
Myös pakanuuden aikaiset verivelat ovat rauenneet; ensimmäisenä pakanuuden ajan veriveloista minä julistan rauenneeksi Ibn Rabi'a ibn al-Harith ibn Abdalmuttalibin surmasta aiheutuneen verivelan. [Koron ja verivelan raukeamisen esimerkiksi Jumalan lähettiläs ottaa oman sukunsa tapaukset.]
Ihmiset, Saatana on luopunut toivosta, että häntä palvottaisiin enää koskaan teidän maassanne. Jos häntä kuitenkin muuten totellaan asioissa, joita te pidätte mitättöminä, hän on siihen tyytyväinen. Varokaa siis häntä uskonnossanne!
Ihmiset, karkauskuukauden julistaminen on ylenmääräistä epäuskoa, jolla uskottomia eksytetään. He julistavat sen arkikuukaudeksi yhtenä vuonna ja pyhäksi toisena pitääkseen Jumalan pyhittämien kuukausien luvun tasaisena. Niin he julistavat arkikuukaudeksi sen, jonka Jumala on pyhittänyt [Kor. 9:37] ja pyhitetyksi sen, jonka Jumala on julistanut arkikuukaudeksi.
Nyt aika on palannut samaan muotoonsa kuin missä se oli sinä päivänä, jolloin Jumala loi taivaan ja maan. 'Kuukausia on Jumalan edessä kaksitoista' [Kor. 9:36]. Neljä niistä on pyhiä, kolme peräkkäistä sekä lisäksi Mudar-heimon rajab jumada-kuun ja sha'ban-kuun välissä.
Ihmiset, teillä on oikeuksia vaimojenne suhteen ja heillä teidän suhteenne. Teidän oikeutenne on, että vaimonne eivät anna kenenkään, jota te inhoatte, astua vuoteeseenne ja etteivät he tee selkeää säädyttömyyttä. Jos he näin tekevät, Jumala on antanut teille luvan välttää heitä vuoteessa ja lyödä heitä, mutta ei liian kovasti.
Jos he pidättäytyvät näistä asioista, heillä on oikeus saada kohtuullinen elatus ja vaatetus. Neuvokaa naisia lempeästi. He ovat teidän luonanne kuin vankeja eikä heillä ole valtaa omien asioittensa suhteen, mutta te olette ottaneet heidät Jumalan teille uskomaksi velvoitteeksi ja teillä on oikeus nauttia heistä sukupuolisesti Jumalan sanojen mukaan.
Ihmiset, ymmärtäkää sanani! Minä olen sen nyt teille kertonut.
Minä olen jättänyt teille selkeän asian, Jumalan Kirjan ja Hänen profeettansa sunnan; jos te tukeudutte niihin, te ette koskaan kulje eksyksiin.
Ihmiset, kuulkaa sanani ja ymmärtäkää ne!
Tietäkää tosiaan, että jokainen muslimi on toisten muslimien veli; kaikki muslimit ovat keskenään veljiä. Kukaan ei saa viedä veljeltään muuta kuin mitä tämä vapaaehtoisesti hänelle antaa. Älkää tehkö vääryyttä toisillenne. Jumalan edessä, olenko minä nyt kertonut?

Kerrotaan, että jotkut huusivat vastaan: "Jumalan edessä, kyllä olet!" Jumalan lähettiläs sanoi vielä: "Jumala, ole todistajanani!"


Muhammed (oikealla) pitää jäähyväissaarnansa Arafatin vuorella lähellä Mekkaa. Kuva on keskiaikaisesta al-Birumin astronomian käsikirjoituksesta. (lähde)

---

Aikaisempia välähdyksiä Muhammedin elämästä:

Välähdyksiä Muhammedin elämästä I: Kaulojen katkaisu
Välähdyksiä Muhammedin elämästä II: Kivittäminen
Välähdyksiä Muhammedin elämästä III: Ensimmäinen ilmestys
Välähdyksiä Muhammedin elämästä IV: Safiya, Jumalan lähettilään vaimo

1 kommentti:

  1. Olisi kiinnostavaa kuulla islamiasyleilevien feministien ajatukset tästä saarnasta. Mutta taitaa olla turha toivo.

    VastaaPoista