28. kesäkuuta 2016

Välähdyksiä Muhammedin elämästä V: Rukouskutsu

Kirjassa Profeetta Muhammadin elämäkerta kerrotaan miten muslimien rukouskutsu sai alkunsa (ss. 171 - 173):

Rukouskutsu

Jumalan lähettiläs asettui Medinaan ja hänen hijran suorittaneiden toveriensa ja ansarien tilanne järjestyi ja islam vahvistui. Silloin rukoukset järjestettiin ja almut ja paasto määriteltiin pakollisiksi, rangaistukset astuivat voimaan ja säädöksiä sallitusta ja kielletystä annettiin. Islam astui ihmisten keskuuteen; ansarit olivat "ne, jotka ovat asettuneet asumaan ja omaksuneet uskon" [Kor. 59:9].

Kun Jumalan lähettiläs saapui Medinaan, ihmiset yksinkertaisesti kokoontuivat itsekseen rukoukseen rukoushetkellä ilman kutsua, mutta Jumalan lähettiläs tahtoi asettaa pasuunan kutsumaan heitä rukoukseen juutalaisten tavoin. Sitten hän ei pitänytkään siitä, ja käski käyttää puista läppäintä [Naqus, Lähi-idän kristittyjen kirkonkellojen tavoin käyttämä puinen läppäin]. Sellainen veistettiinkin, jotta muslimeita voitaisiin kutsua rukoukseen lyömällä läppäintä.

Heidän ollessaan valmistamassa läppäintä Abdallah ibn Zaid kuuli unessa äänen. Hän tuli Jumalan lähettilään luo ja kertoi: "Jumalan lähettiläs, näin yöllä unen. Kahteen vihreään vaatteeseen pukeutunut mies kulki ohitseni kantaen läppäintä kädessään. Minä kysyin häneltä: 'Jumalan palvelija, myisitkö minulle tämän läppäimen?'

Hän kysyi: 'Mitä sinä sillä tekisit?' Minä vastasin: 'Me kutsuisimme sillä ihmisiä rukoukseen.' Hän ehdotti: 'Entä jos näytän sinulle paremman tavan?' Minä kysyin, mitä hän tarkoitti, ja hän vastasi: 'Huuda:
Jumala on suurin. Jumala on suurin. Jumala on suurin. Jumala on suurin. Todistan, ettei ole muuta jumalaa kuin Jumala. Todistan, ettei ole muuta jumalaa kuin Jumala. Todistan, että Muhammad on Jumalan lähettiläs. Todistan, että Muhammad on Jumalan lähettiläs. Tulkaa rukoukseen. Tulkaa pelastukseen. Jumala on suurin. Jumala on suurin. Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala'."
Kun hän oli kertonut unensa Jumalan lähettiläälle, tämä sanoi: "Se oli totuudenmukainen uni, jos Jumala tahtoo. Mene kertomaan se Bilalille; hän saa kutsua noilla sanoilla rukoukseen, sillä hänellä on kantavampi ääni kuin sinulla."

Kun Bilal kutsui näin rukoukseen, Umar ibn al-Khattab kuuli kutsun taloonsa. Hän kiirehti Jumalan lähettilään luo vaatettaan perässään laahaten ja sanoi: "Jumalan profeetta, kautta Hänen, joka lähetti sinut tuomaan totuuden, minä näin aivan saman unen!" Jumalan lähettiläs vastasi: "Kunnia Jumalalle!"

Ubaid ibn Umair on puolestaan kertonut tästä tapahtumasta näin:
Profeetta ja hänen toverinsa olivat päättäneet hankkia läppäimen kutsumaan ihmisiä rukoukseen.
Juuri kun Umar ibn al-Khattab oli aikonut mennä ostamaan kahta puukappaletta läppäintä varten, hän kuuli unessa käskyn: "Älkää ottako itsellenne läppäintä, vaan kutsukaa rukoukseen huutamalla!" Umar lähti kertomaan tästä Jumalan lähettiläälle, mutta samaan aikaan tämä oli saanut ilmestyksen samasta asiasta. Umar oli vasta matkalla, kun hän kuuli Bilalin kutsuvan rukoukseen.
Kun hän kertoi tästä Jumalan lähettiläälle, tämä sanoi: "Ilmestys ehti juuri ennen sinua!"
Eräs an-Najjar-heimon nainen on kertonut:
Taloni oli korkein moskeijan ympäristössä oleva talo, ja Bilal tapasi tulla joka aamu kutsumaan sen katolta ihmisiä rukoukseen. Hän tuli aamuvarhain ja istui katolle odottamaan aamun sarastusta. Kun hän näki aamun sarastavan, hän kohottautui ja huusi: "Jumala, minä julistan Sinun kunniaasi ja huudan Sinua avukseni Quraishin puolesta, jotta he ryhtyisivät noudattamaan Sinun uskontoasi."
Kautta Jumalan, en muista hänen jättäneen tätä sanomatta yhtenäkään aamuna!
---


Bilal ibn Rabah (k. 641) oli etiopialaistaustainen orja, joka tuli sittemmin tunnetuksi yhtenä Muhammadin seuraajista. Hänestä tuli ensimmäinen muessi kun hänet valittiin antamaan ensimmäinen islamin mukainen rukouskutsu.

Bilal ibn Rabah oli etiopialaistaustainen, mutta hän syntyi orjana Mekassa. Hänen omistajansa kuului samaan Quraiš-heimoon Muhammadin kanssa, tosin eri klaanin kautta. Islamilaisten lähteiden mukaan Bilal kääntyi muslimiksi jo varhain ja joutui tästä syystä isäntänsä kiduttamaksi. Eräs Muhammadin seuraajista, Abu Bakr, kuuli Bilalin kohtelusta ja hankki tämän vapaaksi vaihtamalla hänet erääseen hänen omista orjistaan. Näinpä Bilal otti osaa Hijran eli muuttoon Mekasta Medinaan vuonna 622. Medinassa Muhammad teki Bilalista muessin, eli henkilön joka suorittaa muslimien rukouskutsut. Aseman Bilal sai ilmeisesti voimakkaan ja melodisen äänensä ansiosta. Sittemmin hän otti osaa muslimien Syyrian valloitukseen ja eli siellä lopun ikänsä. Hänellä on oma pyhättönsä hautausmaalla Damaskoksessa. (lähde: wikipedia)

---
---

Aikaisempia välähdyksiä Muhammedin elämästä:

Välähdyksiä Muhammedin elämästä I: Kaulojen katkaisu Välähdyksiä Muhammedin elämästä III: Ensimmäinen ilmestys


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti