28. syyskuuta 2015

ISIS hyökkää Sylvaniaan

MICE-IS, fundamentaali-islamistien terroristijärjestö, uhkaa ottaa Sylvanian hallintaansa ja hävittää kaikki lajit, jotka eivät alistu heidän ääritulkinnalleen sharia-laista.


Jonathan Jones arvioi taideteoksen Isis Threathen Sylvania Guardianin artikkelissa:

Onnellisen Sylvanian harmittomat eläimet käyvät koulua, katselevat televisiota ja juhlivat Gay Pride:a. Mutta Islamilaista Valtiota muistuttavat mustapukuiset terroristit keskeyttävät jatkuvasti söpöjen lelukanien, oravien ja muiden pörröisten olentojen rauhanomaiset puuhailut.

Yhdessä kuvaelmassa jihadisti saapuu paratiisiin 70 sylvanialaisen neitsyen toivottaessa hänet tervetulleeksi. Jokainen metsän kaunotar on kääriytynyt valkoiseen pukuun, jonka taiteilija on tehnyt käsin. Mall Galleries sensuroi nämä huolellisesti rakennetut ja valokuvatut terrorikuvaelmat poliisin suosituksesta. Se, että ne on poistettu näyttelystä nimeltään "Intohimo vapauteen" (Passion for Freedom) lisää tämän taiteellisen ilmaisunvapauden tukahduttamisen surrealismia.

Sylvanian Families, suosittu lelusarja, jota lapset voivat keräillä ja rakentaa kokonaisen minatyyrimaailman, jossa on vanhanaikaisia kauppoja, Volkswagen autoja (tarjoaa vielä toisen mahdollisuuden satiiriin), vesimyllyjä ja kanavalaivoja ja jossa asuu söpösti puettuja nisäkkäitä, pääsee nyt esittämään mustaa huumoria. Syntynyt viaton fantasiamaailma aivan kuin kutsuu puoleensa katastrofia. Islamilainen Valtio toimii tässä roolissa.

Satiiri ei kohdistu niinkään Islamilaiseen Valtioon, vaan länteen, jossa me elämme sylvanialaista idylliämme ja teeskentelemme, ettei tätä tapahdu. Mustapukuiset terroristit häiritsevät jatkuvasti kotirauhaa ja yhteiskuntarauhaa. Koulutytöt ovat juuri joutumassa siepatuiksi. Väkivalta on puhkeamassa rannalla. Ainoastaan kuva terroristeista hävittämässä muinaisia temppeleitä puuttuu näistä hauskoista ja samalla kammottavista kuvaelmista.

Miten kuningattaren turvallisuus voisi vaarantua, kuten taiteilijalle oli hänen mukaansa sanottu, sellaisen kuvan vuoksi, missä sylvanialainen perhe katsoo televisiota? Kuvaruudulla on jotain kauheaa: terroristit ovat juuri teloittamassa panttivangin.

Satiiria ei ole tarkoitettu hienovaraiseksi. Nämä taideteokset ovat pisteliään hauskoja - ja kerrankin vitsin kohde on todella vaarallinen. Mutta onko kohde niin vaarallinen, ettei kukaan voi enää tehdä pilaa Islamilaisesta Valtiosta? Jos taiteilija ei voi esittää taidettaan sen vuoksi, että se saattaa provosoida terrori-iskuja, terroristit ovat selvästi voittaneet. Näiden sylvanialaisten satiirien sensurointi on yhtä absurdia ja pahaenteistä kuin uutiset siitä, että poliisit ovat selvittäneet Charlie Hebdo-lehtiä ostaneiden henkilöiden nimiä. Mitä meille on tapahtumassa? Hallitsevatko meitä mustiin pukeutuneet suvaitsemattomuuden sätkynuket? Tämä taide on urheaa ja nokkelaa. Se ansaitsee päästä esille. Se että annamme pelon uskonkiihkoilijoita ja mielipuolia kohtaan hallita taidegallerioitamme, on petos sitä sivilisaatiota kohtaan, jota väitämme kannattavamme.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti