2. joulukuuta 2014

Muhammedin tarina: Muutto Medinaan

Kerran vuodessa ihmiset ympäri Arabiaa saapuivat Mekkaan uskonnollisiin juhliin. Monet heistä jo tiesivät Muhammedista ja toivoivat pääsevänsä kuulemaan hänen saarnojaan. Tällä tavoin hän sai uusia seuraajia myös Mekan ulkopuolelta. Eräät näistä seuraajista tulivat Medinasta, joka oli kaupunki Mekasta pohjoiseen.

Medinassa oli viisi heimoa, kolme juutalaista ja kaksi arabiheimoa. Juutalaiset olivat yleensä ottaen oppineempia ja varakkaampia. Arabiheimot riitelivät keskenään ja myös arabien ja juutalaisten välillä oli epäsopua, joka oli johtanut verenvuodatukseen.

Eräät islamiin kääntyneet Medinan arabit kutsuivat Muhammedin ja hänen seuraajansa Medinaan. He ajattelivat, että Muhammed onnistuisi yhdistämään heimot ja saisi aikaan rauhan.

Kun seuraavan vuoden juhlat taas saapuivat, Muhammed vei medinalaiset vuoren rinteelle Mekan ulkopuolelle paikkaan nimeltä Aqaba. Siellä hän vaati heitä vannomaan hänelle uskollisuusvalan, joka on myöhemmin tultu tuntemaan Aqaban valana. Vala sisälsi lupauksen taistella kuolemaan saakka Muhammedin palveluksessa, mistä hän lupasi palkinnoksi pääsyn Paratiisiin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Muhammedin opetukset sisälsivät uhkauksen kuolemasta. Tapahtuma on myös islamilaisen kalenterin alkamispäivä.

Quiraishit saivat kohta tietää tästä ja he alkoivat suunnitella Muhammedin surmaamista. He päättelivät, että jos he eivät toimi nyt, palaa Muhammed Medinan armeijan kanssa ja hyökkää heidän kimppuunsa. Muhammedin seuraajat olivat jo suurimaksi osaksi muuttaneet Medinaan ja koska hänen setänsä oli kuollut ei Muhammedilla ollut enää suojelijoita. Muhammed sai kuulla salamurhasta ja pakeni Mekasta. Hän piileksi luolassa kolme päivää kunnes häly oli laantunut ja jatkoi sitten kymmenen päivän matkaansa Medinaan.Kommentteja:

Tähän asti Muhammed oli ollut profeettana 13 vuotta, ja hänen uskonnollisen johtajan uransa oli kutakuinkin puolivälissä. Hän oli hankkinut 150 seuraajaa, suurimmaksi osaksi köyhiä ja oppimattomia, ja hän oli myös onnistunut hankkimaan koko joukon voimakkaita vihollisia.

Vaikka Muhammed oli jatkuvasti uhkaillut vihollisiaan (kaikki jotka eivät hyväksyneet häntä Jumalan ainoana profeettana) kuolemanjälkeisillä kärsimyksillä, olivat hänen opetuksensa olleet pohjimmiltaan luonteeltaan uskonnollisia. Toisin sanoen, ne kertoivat miten muslimin tuli kohdella Allahia ja toisia muslimeja eivätkä olleet luonteeltaan poliittisia (eli kuinka heidän tulisi kohdella toisuskoisia).

Islam tapaa jakaa asiat kahteen osaan. Koraani ei ole poikkeus ja se on jaettu Mekan kauteen, joka on pääasiassa uskonnollinen, ja Medinan kauteen, joka on luonteeltaan poliittinen.

Edellisessä luvussa esitin näkemyksen, että muslimien on seurattava Muhammedin opetuksia ja elämäntapaa. Haluan tässä esittää joitakin tärkeitä huomioita, koska aika pian ajattelet, että "tunnen erään muslimin, joka ei tee noin" tai "no miksei suurin osa muslimeista käyttäydy noin?".

1)  Kaikki muslimit eivät suinkaan noudata uskollisesti uskontonsa määräyksiä eivätkä he eroa tässä suhteessa muiden uskontojen kannattajista. Jotkut ovat hyvin hurskaita, toiset taas eivät. Muslimi voi käyttäytyä tavalla, joka on vastoin hänen uskontoaan, kuten juoda alkoholia. Se ei tarkoita sitä, että islam hyväksyisi alkoholin käytön, vaan sitä, että eivät kaikki uskovaiset noudata kaikkia sääntöjä kaiken aikaa. Islam voi vaikuttaa muslimeihin, muslimit eivät voi vaikuttaa islamiin.

2) Vaikkakin muslimien tulee noudattaa Muhammedin esimerkkiä, oli tällä erilaisia tapoja saavuttaa kulloinenkin päämääränsä. Nämä tavat riippuivat suuresti olosuhteista - kauniisti sanottuna voisin kutsua häntä "opportunistiksi". Selitän tätä lisää myöhemmin tarinan edetessä, koska se on tärkeää. Vaikkakaan monet muslimit eivät noudata Muhammedin epämiellyttävimpiä menetelmiä, useimmat heistä kuitenkin jakavat hänen päämääränsä.

3) Muslimit tuntevat yleensä varsin heikosti uskontonsa yksityiskohtia, eikä se ole sattumaa. Useimmat muslimit eivät osaa arabiaa ja lisäksi heidän kirjansa on kirjoitettu muinaisella arabian kielellä ja lisäksi islamin oppineet väittävät, ettei näitä kirjoja voi kääntää. Tämä onkin yksi syy miksi aivan viime aikoihin asti on ollut äärimmäisen vaikeaa ymmärtää näitä kirjoituksia (tai edes tietää, mitkä kirjoista ovat tärkeitä) ellei ollut saanut opetusta islamin uskonoppineilta.* * *Tämä on osittainen suomennos Harry Richardsonin kirjasta "The Story of Muhammed", joka on luettavissa osoitteessa 
http://thestoryofmohammed.blogspot.com.au/


Muhammedin elämäkerran on kääntänyt suomeksi Jaakko Hämeen-Anttila nimellä "Profeetta Muhammadin elämäkerta", Basam Books, 1999, ISBN 952-9842-27-9.
http://www.basambooks.com/kirja/952-9842-27-9/profeetta-muhammadin-elamakerta


Ibn Ishaqin ja A.Guillaumen englanniksi kääntämä Muhammadin elämäkerta:
http://www.amazon.com/The-Life-Muhammad-I-Ishaq/dp/0196360331


Muhammed and the Unbelievers:
http://www.politicalislam.com/product/mohammed-and-the-unbelievers/

Muhammedin tarina löytyy myös täältä:
http://abdullahsarh.wix.com/muhammedintarina
3 kommenttia:

 1. Olet selvästi perehtynyt syvällisesti islamiin ja se oppeihin. Kiinnostaisi tietää hieman mikä taustasi tässä suhteessa on. Onko sinulla alan opintoja, oletko ollut henkilökohtaisesti yhteydessä muslimioppineisiin? Tietosi islamista vaikuttavan olevan huomattavasti korkeammalla tasolla kuin normimaisterilla, jos tohtoreillakaan. Ehkä Hämeen-Anttilalla kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ja useimmat muut tekstit tässä blogissa ovat käännöksiä englanninkielisistä teksteistä, joita olen löytänyt ja pitänyt niin mielenkiintoisina, että ne kannattaa saattaa suomenkielistenkin lukijoiden saataville. En siis voi ottaa kunniaa tekstien sisällöstä.

   "Muhammedin tarinan" on kirjoittanut Harry Richardson Bill Warnerin kirjojen pohjalta (katso linkit blogin lopusta). Bill Warner on julkaissut Koraanin ja muita islamin tekstejä helppolukuisessa muodossa ja varustanut ne kommentaareilla, jotka helpottavat usein vaikeaselkoisen tekstin ymmärtämistä.

   Englanniksi löytyy runsaasti tietoa islamista, mutta suomenkielellä ei löydy juuri mitään ja käännöksistäkin (kuten Robert Spencerin "Totuus Muhammedista") on yleensä painos loppunut. Siksi olen kokenut tarpeelliseksi suomentaa tekstejä tähän blogiin ja levittää tällä tavoin tietoa esimerkiksi juuri Muhammedin elämästä.

   Poista
  2. Ok. Kiitos käännöksistäsi. Ne varmasti avaavat silmiä etenkin niiltä satunnaisilta vierailijoilta, jotka päätyvät sivulle esim. googlettamalla. Rauhaisaa Joulua ja Uutta Vuotta!

   Poista