1. huhtikuuta 2018

Kirjanurkka: Uusia suomenkielisiä kirjoja islamista ja maahanmuutosta

Viime aikoina on ilmestynyt yllättävän paljon suomenkielisiä kirjoja islamista. En ole yhtä lukuunottamatta vielä lukenut näitä, mutta uskoakseni kaikki ovat tutustumisen arvoisia:

Ilmari Hiidenlehto: Profeetta Muhammadin haamu




PROFEETTA MUHAMMEDIN HAAMU mullistaa käsityksesi islamista ja sen synnystä. Teos esittelee mukaansatempaavalla tavalla lähdekriittisen historiantutkimuksen tuloksia 1800-luvulta nykypäiviin asti. Länsimaissa vallitseva näkemys islamin synnystä on peräisin muslimeilta itseltään. Se ei kuiten­kaan nojaudu tieteelliseen historiankirjoitukseen, vaan ammentaa värikkäästä itämaisesta tarinaperinteestä. Lähdekritiikin soveltaminen on sen takia radikaalisti uudistanut ymmärrystämme islamin varhaisvaiheista. Islamin ja Koraanin synty siirtyy jopa kaksisataa vuotta myöhemmäksi. Samalla profeetta Muhammed katoaa näkyvistä. Koraanin kriittinen tutkimus auttaa entistä paremmin ymmärtämään kristinuskon ja islamin keskinäissuhteita. Saadut tulokset voivat myös edistää islamin uudistumista moderniin maailmaan paremmin sopivaksi uskonnoksi. (teksti Amazon.com:ista)





Atte Kaleva: Jihad ja terrori





Ajankohtainen perusteos jihadismista ja islamilaisesta terrorismista.Kuinka jihadistit ajattelevat ja minkälainen logiikka heidän tekojensa taustalta löytyy? Atte Kaleva kuvaa kirjassaan jihadistisen ideologian kehitystä ja ääri-islamilaisten terroristisukupolvien muotoutumista. Kirja selvittää miksi myös länsimaat ovat joutuneet islamilaisesta maailmasta kumpuavan Isisin ja al-Qaidan terrorin kohteiksi. Jihad ja terrori tarjoaa maltillisen, kiihkottoman ja asiantuntevan yleiskatsauksen jihadismin historiaan ja terrorististen organisaatioiden kehitykseen. Kirja hahmottelee myös näkymää tulevaan: mitä Isisin kalifaatin kukistumisesta ja jihadismin sirpaloitumisesta seuraa? (teksti Adlibris-sivustolta)





Hege Storhaug: Islam - Yhdestoista vitsaus





Islaminusko eri muodoissaan on tunkeutunut pohjoismaisiin yhteiskuntiin. Mitä tämä tarkoittaa näiden yhteiskuntien kannalta, on vielä osaksi hämärän peitossa. Islamilaisten maiden tyypillisiä piirteitä ovat uskonnollinen diktatuuri, suuret erot kansan ja hallitsijoiden välillä sekä vakavat väkivaltaiset konfliktit. Muovaako pohjoismainen sekulaari hyvinvointiyhteiskunta islamin kaltaisekseen, vai tuoko islam sen kiinteäksi osaksi järjestetyt avioliitot, kunniamurhat, uskonnolliset tuomioistuimet ja terrorin? Kysymykseen ei ole yksinkertaista eikä poliittisesti korrektia vastausta.Norjalainen kirjailija ja poliittinen aktivisti Hege Storhaug tarkastelee huomiota herättäneessä teoksessaan islamilaisen maahanmuuton vaikutusta erityisesti kotimaassaan ja laajemmin Euroopassa. Ilmestyessään vuonna 2015 kirja oli Norjan suurimpia bestsellereitä ja myi ensimmäisen kuukauden aikana 20 000 kappaletta, vaikka valtamedia jätti sen suurimmaksi osaksi huomiotta. Storhaug on julkaissut yhdeksän teosta ja kirjoittanut lukuisiin norjalaisiin sanomalehtiin. Hän on asunut kaksi vuotta Pakistanissa ja toimii Human Rights Service -järjestön tiedottajana. (teksti Adlibris-sivustolta)


Sam Harris, Maajid Nawaz: Islam ja suvaitsevaisuuden tulevaisuus


Tässä lyhyesssä kirjassa Sam Harris ja Maajid Nawaz kutsuvat sinut mukaan äärimmäisen ajankohtaiseen keskusteluun: Onko islam rauhan vai sodan uskonto? Voiko sitä uudistaa? Miksi niin monet muslimit tuntevat vetoa ääriliikkeisiin? Mitä sellaiset sanat kuin islamismi, jihadismi ja fundamentalismi tarkoittavat nykypäivän maailmassa?Paitsi, että tunnettu ateisti ja entinen muslimiradikaali ehtivät dialogin aikana analysoida asioita hämmästyttävän laajasti ja syvällisesti, erityisen merkille pantavaa on se, että keskustelu etenee maltillisesti ja kohteliaasti. Harris ja Nawaz ovat kyenneet saamaan aikaan jotakin aidosti uutta; he ottavat käsiteltäväkseen aiheen, joka on yksi aikamme polarisoituneimmista - ja ryhtyvät toimeen pelottomasti ja kokonaisvaltaisesti - ja saavuttavat edistystä.Islam ja suvaitsevaisuuden tulevaisuus on julkaistu nimenomaan siksi, että kirja kävisi esimerkistä ja toimisi innoituksena laajemmalle keskustelulle. Maailmassa, jota repivät väärinkäsitykset ja väkivalta, Harris ja Nawaz osoittavat, kuinka kaksi ihmistä, joiden näkemykset ovat hyvin erilaiset, voivat saavuttaa yhteisen maaperän. (teksti Adlibris-sivustolta)


Michael Coren: Radikaalin islamin sota kristinuskoa vastaan




Maailmassa ei ole tiedossa mitään ryhmää, jota vainottaisiin enemmän kuin kristittyjä. Useat asiantuntijat ovat tästä yhtä mieltä ja myös YK pitää arviota oikeana. Viime aikoina on käynyt entistä selvemmäksi, että ylivoimainen enemmistö niistä maista, joissa sortoa, suvaitsemattomuutta, väkivaltaa, raiskauksia ja murhia esiintyy, on islamilaisia. Kristityt kärsivät kyllä myös Pohjois-Koreassa ja joissakin Intian osissa, mutta nimenomaan Pakistanissa, Iranissa, Saudi-Arabiassa, Irakissa, Egyptissä, Turkissa, Indonesiassa ja Malesiassa heidän tilanteensa on erittäin uhanalainen ja synkkenemässä entisestään. Tilastot ja tosikertomukset puhuvat karua kieltään vainon mittasuhteista ja ankaruudesta. Kun radikaalit islamistit ovat saaneet yhä enemmän valtaa ja käyneet yhä aggressiivimmiksi, kristityt vähemmistöt elävät pelon vallassa ja kulkevat kohti kolkkoa tulevaisuutta.Radikaalin islamin sota kristinuskoa vastaan tekee yhteenvedon islamin ja kristinuskon suhteesta, selittää, mitä islam itse asiassa opettaa kristinuskosta ja kertoo lukuisia esimerkkejä kristittyjen kokemuksista eri puolilla islamilaista maailmaa. Se valaisee myös tapahtumien taustoja ja haastaa pohtimaan, millaisista lähtökohdista islamin väkivalta nousee ja miten se voitaisiin estää.Michael Coren on kanadalainen toimittaja ja kirjailija. (teksti Adlibris-sivustolta)


Ayaan Hirsi Ali: Harhaoppinen


Kun muslimi näkee sinut lukemassa tätä kirjaa ja sanoo tuo loukkaa tunteitani, tulisi sinun vastata: Kumpi on tärkeämpää? Pyhä kirjoituksenneko vai tämän kirjan kirjoittajan elämä? Pyhä kirjoituksenne vai oikeusvaltio?Elämä, vapaus ja ihmisarvo - kaikki ne ovat tärkeämpiä kuin mikään pyhä kirjoitus. Kristityt ovat käyneet tämän jo läpi ja niin ovat juutalaisetkin. Nyt on muslimien vuoro käydä se läpi. Tässä mielessä - siinä mielessä, että uskon vahvasti jumalanpilkanvoiman muuttavan maailmaa - je suis Charlie.Islamilaisen reformaation aamunkoitto on oikea hetki muistuttaa itseämme siitä, että oikeus ajatella, puhuaja kirjoittaa vapaasti ja pelkäämättä on paljon pyhempi asia kuin yksikään uskonto.Kansainvälisesti tunnettu, palkittu ihmisoikeusaktivisti Ayaan Hirsi Ali on kirjoittanut menestysteokset Infidel(suom. Pakomatkalla), Nomad ja The Caged Virgin (suom. Neitsythäkki). Somalialaissyntyinen ja muslimina varttunut Hirsi Ali vietti nuoruutensa Afrikassa ja Saudi-Arabiassa, kunnes pakeni Alankomaihin vuonna 1992. Siellä hän kipusi tehdassiivoojasta kansanedustajaksi. Hän on nimekäs puhuja, väittelijä ja kirjoittaja, ja Time-lehti valitsi hänet sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle.Hirsi Ali on perustanut naisten oikeuksia puolustavan AHA Foundationin. (teksti Adlibris-sivustolta)


Douglas Murray:The Strange Death of Europe: Immigration, Identity, Islam


The Sunday Times number one bestsellerThe Strange Death of Europe is a highly personal account of a continent and culture caught in the act of suicide. Declining birth-rates, mass immigration and cultivated self-distrust and self-hatred have come together to make Europeans unable to argue for themselves and incapable of resisting their own comprehensive change as a society. This book is not only an analysis of demographic and political realities, but also an eyewitness account of a continent in self-destruct mode. It includes reporting from across the entire continent, from the places where migrants land to the places they end up, from the people who appear to welcome them in to the places which cannot accept them. Told from this first-hand perspective, and backed with impressive research and evidence, the book addresses the disappointing failure of multiculturalism, Angela Merkel's U-turn on migration, the lack of repatriation and the Western fixation on guilt. Murray travels to Berlin, Paris, Scandinavia, Lampedusa and Greece to uncover the malaise at the very heart of the European culture, and to hear the stories of those who have arrived in Europe from far away. In each chapter he also takes a step back to look at the bigger issues which lie behind a continent's death-wish, answering the question of why anyone, let alone an entire civilisation, would do this to themselves? He ends with two visions of Europe - one hopeful, one pessimistic - which paint a picture of Europe in crisis and offer a choice as to what, if anything, we can do next. (Adlibris)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti