7. helmikuuta 2016

St. Petersburgin julistus

ISIS (Institute for the Secularisation of Islamic Society) järjesti maaliskuun 4. ja 5. päivä 2007 kokouksen Floridan St. Petersburgissa edistääkseen sekulaareja humanistisia arvoja muslimiyhteisöissä. Kokouksen osanottajia olivat Ibn Warraq, Irshad Manji, Wafa Sultan ja Hasan Mahmud. Kokous tuotti St. Petersburgin julistuksen, missä vaaditaan moskeijan ja valtion erottamista, kaikkien uskontojen suojelemista, naisten ja miesten tasa-arvoa ja rajoittamatonta oikeutta islamin kriittiseen tarkasteluun. (lähde: wikipedia)

Me olemme sekulaareja muslimeja ja muslimiyhteisöjen maallistuneita jäseniä. Olemme uskovia, epäilijöitä ja uskonnottomia, jotka on tuonut yhteen suuri taistelu, ei lännen ja islamin välillä, vaan vapauden ja vapaudettomuuden välillä.

Julistamme loukkaamatonta henkilökohtaista omantunnon vapautta. Uskomme kaikkien ihmisten tasa-arvoon.

Vaadimme uskonnon erottamista valtiosta ja yleismaailmallisten ihmisoikeuksien noudattamista.

Näemme sekä esi-islamilaisissa että islamilaisissa yhteiskunnissa rikkaita perinteitä, jotka tukevat vapautta, rationaalisuutta ja suvaitsevaisuutta. Nämä arvot eivät kuulu vain Länteen tai Itään; ne ovat ihmiskunnan yhteistä moraalista perintöä.

Me emme näe kolonialismia, rasismia tai niin sanottua "islamofobiaa" siinä, että islamilaiset käytännöt alistetaan kriittiselle tarkastelulle tai tuomitaan silloin, kun ne ovat järjettömiä tai ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa.

Vaadimme maailman hallituksia
  • hylkäämään sharia-lain, fatwa-tuomiot, uskonnollisten johtajien vallan ja valtion määräämän uskonnon kaikissa muodoissaan; vastustamme kaikkia rangaistuksia blasfemiasta ja apostaasista Yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen artiklan 18 mukaan;
  • luopumaan sellaisista käytännöistä kuten naisten sukuelimien silpominen, kunniamurhat, huntupakko ja pakkoavioliitto, jotka edistävät naisten alistamista;
  • suojelemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vainolta ja väkivallalta;
  • reformoimaan sellainen uskonnonopetus, joka kannustaa suvaitsemattomuuteen ja sovinismiin ei-muslimeja kohtaan;
  • luomaan julkisen keskusteluilmapiirin, missä kaikkia asioita voidaan käsitellä vapaasti joutumatta uhkailun kohteeksi

Vaadimme islamin vapauttamista sen vankeudesta vallanhimoisten miesten totalitaarisille pyrkimyksille ja sen jäykästä oikeauskoisuuden rankenteesta.

Vaadimme tutkijoita ja ajattelijoita kaikkialla tutkimaan pelottomasti islamin alkuperää ja lähteitä, ja edistämään vapaan tieteen ja hengellisen ajattelun ideaaleja käännösten, julkaisujen ja joukkotiedotusvälineiden avulla.

Sanomme uskovaisille muslimeille: islamilla on hieno tulevaisuus henkilökohtaisena uskona, mutta ei poliittisena järjestelmänä;

ja kristityille, juutalaisille, buddhalaisille, hinduille, baha'ille ja kaikille ei-muslimeille: puolustamme teidän asemaanne vapaina ja tasa-arvoisina kansalaisina;

ja uskonnottomille: puolustamme tinkimätöntä vapauttanne kyseenalaistamiseen ja toisinajatteluun.

Sen sijaan että olisimme Umman, Kristyksen Ruumiin tai Valittujen jäseniä, kuulumme kaikki omantunnon yhteisöön, ihmisiin, joiden on valittava itse.


Allekirjoittajat:

Ayaan Hirsi Ali
Magdi Allam
Mithal Al-Alusi
Shaker Al-Nabulsi
Nonie Darwish
Afshin Ellian
Tawfik Hamid
Shahriar Kabir
Hasan Mahmud
Wafa Sultan
Amir Taheri
Ibn Warraq
Manda Zand Ervin
Banafsheh Zand-Bonazzi


Alkuperäinen julistus: http://www.centerforinquiry.net/isis/

Täältä löytyy lisätietoa allekirjoittajista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti