20. helmikuuta 2016

Adunis: Islamia ei voi uudistaa

Adunis Asbar, joka tunnetaan kirjailijanimellä Adonis, on syyrialaissyntyinen kirjailija, jota pidetään usein yhtenä suurimmista elävistä arabirunoilijoista. Häntä kritisoidaan kommenteista, joita hän antoi ennen kuin vastaanotti Erich Maria Remarquen rauhanpalkinnon, joka on nimetty kuuluisan pasifistikirjailijan mukaan, joka on kirjoittanut ensimmäistä maailmansotaa käsittelevän romaanin Länsirintamalta ei mitään uutta.

Hän puhui Die Weltin haastattelussa yhdestä Saksan polttavimmista asioista pakolaiskriisin alettua - siitä miten on mahdollista integroida pääasiassa muslimimaista tulleet maahanmuuttajat eurooppalaisiin yhteiskuntiin.

Adonis, joka on kasvanut muslimina ja joka on yksi Koraanin kielen parhaimmista asiantuntijoista, sanoi: "Ei uskontoa voi uudistaa. Jos sitä uudistetaan, sen alkuperäinen merkitys katoaa. Siksi modernit muslimit ja moderni islam ovat mahdottomia. Jos uskontoa ja valtiota ei ole erotettu, ei demokratiaa ole, ei varsinkaan ilman naisten tasa-arvoa. Silloin pysymme teokraattisessa järjestelmässä. Niin siinä käy."

Kritisoituaan voimakkaasti islamilaista maailmaa hän lisäsi: "Arabeilla ei ole enää luovuutta. Islam ei edistä älyllisyyttä, se pyrkii vaientamaan keskustelun. Siinä ei ole enää ajattelua. Se ei tuota ajatuksia, ei taidetta, ei tiedettä, ei mitään näkemystä, joka voisi muuttaa maailmaa. Tämä pysähtyneisyys on merkki sen lopusta. Arabit eivät häviä minnekään, mutta he eivät tee maailmasta parempaa paikkaa."

Nämä huomautukset liittyvät laajempaan kysymykseen siitä, miten hän näkee Lähi-idän tilanteen ja erityisesti kotimaansa Syyrian, joka on ollut jo vuosia sisällissodassa. Adonis kuvailee islamin totaalisuutta islamilaisen maailman ihmisten elämässä sanoen, että muslimiyhteiskunta "perustuu totalitaariseen järjestelmään. Uskonto kontrolloi kaikkea: miten juostaan, miten käydään vessassa, ketä rakastetaan..."

Vaikka hän oli aluksi haluton tuomitsemaan Assadin hallintoa, hän kuitenkin kirjoitti kirjeen Bashar Assadille pyytäen häntä luopumaan vallasta. Hän vihastutti samalla myös kapinallisten puolella olevat, kun hän viittasi Assadiin Syyrian vaaleilla valittuna presidenttinä. Adonis sanoi: "Olen kirjoittanut myös toisen kirjeen, joka oli osoitettu vallankumouksellisille. Olen kysynyt heidän visionsa perään. Mutta eivät he lue sitä, koska he eivät ole puolueettomia."

Hän jatkoi sanomalla, että kapinallisia kontrolloivat Amerikan, Saudi Arabian ja joidenkin Euroopan valtioiden intressit, ja painotti:

"Olen ollut pitkään Assadin vastustaja. Assadin hallinto on muuttanut maan vankilaksi. Mutta hänen vastustajansa, niin sanotut vallankumoukselliset tekevät joukkomurhia, leikkaavat ihmisten päitä irti, myyvät naisia häkeissä kuin tavaroita ja polkevat ihmisarvoa."

Adonis viittasi tässä Islamilaiseen Valtioon ja Al-Nusra rintamaan (Al-Qaedan liittolainen), joista on tullut suurin Assadia vastustava voima sisällissodassa.

Breitbart London raportoi aikaisemmin, että muslimimaahanmuuttajien asuttaminen ja integroiminen tulee maksamaan Saksalle ja muille Euroopan valtioille miljardeja euroja, ja Adoniksen mukaan se saattaa osoittautua täysin hyödyttömäksi.

Kun Adonikselta kysyttiin saako hän tappouhkauksia radikaaleilta islamisteilta, hän vastasi: "Tietenkin, mutta minä en välitä. On asioita, joiden puolesta ihmisten on riskeerattava henkensä."

Adonis (oikealta nimeltään Ali Ahmed Said Asbar) on tunnetuimpia nykyisiä arabikirjailijoita ja häntä pidetään arabirunouden uudistajana. (wikipedia)


Suomennettu Chris Tomlinsonin artikkelista Breitbart-verkkolehdessä.

---

Adonikselta on suomennettu teos Tomun Taikuri.


2 kommenttia:

 1. Arabit.. Ehiä esimerkiksi iranilaiset ole arabeja, taikka indonesialaiset tai ...
  Onko venäläiset muslimeja, kun Jukka Aakula laittoi isiksen ja venäjän synonyymeiksi toisilleen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arabin tunnistaa siitä, että hän puhuu arabiaa. Venäläinenkin voi olla muslimi, mutta tuskin sentään arabi. Jukasta en ole kuullutkaan.

   Poista