23. tammikuuta 2016

Yhdysvaltojen sota Barbareskivaltioita vastaan

Se mitä Thomas Jefferson, John Adams ja Benjamin Franklin saivat selville islamista, muutti Amerikan historiaa.

Keith Farrell kirjoittaa: "Saavutettuaan itsenäisyyden Englannista amerikkalaisilla laivoilla ei enää ollut Britannian suojelua. Ranska, joka oli tyrmistynyt siitä, ettei Yhdysvallat auttanut sitä sodassa Englantia vastaan, kieltäytyi myös suojelemasta amerikkalaisia laivoja. Lopputuloksena muslimimerirosvot ryöstivät amerikkalaisia aluksia Barbareskirannikolla.

"Luvattuaan maksaa vapaasta kulkuoikeudesta 10 prosenttia kansakunnan surkeasta bruttokansantuotteesta hyökkäykset kuitenkin jatkuivat. Thomas Jefferson, John Adams ja Benjamin Franklin lähetettiin neuvottelemaan ongelmasta. Silloin he saivat selville, että merirosvojen seuraama islamin laki velvoitti nämä hyökkäämään vääräuskoisia vastaan.

"Suurlähettiläs vastasi meille, että [oikeus hyökätä laivojen kimppuun] perustui Profeetan Lakiin, ja että heidän Koraanissaan sanotaan, että kansakunnat, jotka eivät kunnioittaneet heidän auktoriteettiaan, olivat synnintekijöitä ja heidän oikeutensa ja velvollisuutensa oli käydä sotaa heitä vastaan ja ottaa sotavangit orjiksi, ja että jokainen muslimi, joka kuolee taistelussa, pääsee varmasti Paratiisiin", kirjoitti Jefferson ulkoministeri John Jaylle selittäen, ettei rauha ole mahdollinen.

"Benjamin Franklin kirjoitti: ' Vääräuskoisten ryöstämistä ei voi kieltää, koska tämä pyhä kirja (Koraani) on kuuluisa siitä, että Jumala on antanut maailman ja kaiken mitä siihen kuuluu uskollisille muslimeilleen, joiden oikeutena on nauttia siitä heti sen valloitettuaan.'

"John Adams kirjoitti raportissaan Jaylle muslimien profeetasta Muhammadista ja kutsui tätä 'sotahulluksi', joka 'kieltäytyy noudattamasta mitään lakeja; hän vaatii kaiken itselleen väkivalloin.'

Kun Jefferson tuli presidentiksi, Barbareskivaltiot kiristivät yhdysvalloilta  25% sen bruttokansantuotteesta ja silti hyökkäykset jatkuivat. Jefferson ei hukannut aikaa hyväksyessään sotavoimien pyynnön käydä sotaan koko Yhdysvaltain laivastolla Barbareskirannikon merirosvoja vastaan. Jefferson lähetti laivaston matkaan käskien merimiehiä jahtaamaan merirosvoja aina Tripoliin asti, josta tuli säe merijalkaväen tunnuslauluun.

http://www.historyisfascinating.com/2016/01/what-thomas-jefferson-john-adams-and.html

---
Barbareskivaltiot (wikipedia):
Barbareskivaltiot (engl. Barbary) on Pohjois-Afrikan rannikon valtioiden (Algerian,Marokon, Tunisian ja Tripolitanian, nykyisen Libyan) vanha nimitys, joka viittaa erityisesti näiden maiden historialliseen menneisyyteen merirosvovaltioina. Sikäläiset merirosvot tunnettiin nimellä barbareskit. Samoista maista on käytetty myös nimeä Berberia, mikä viittaa berbereihin.
Barbareskivaltiot tulivat kuuluisiksi merirosvoudestansa, jonka vuoksi useimpien Euroopan valtioiden oli turvatakseen laivansa maksettava niille veroa. Ranskan vallattua Algerian1830 loppui merirosvous, viimeksi Marokossa.
Näiden barbareskivaltioiden tuottoisa merirosvous alkoi 1400-luvulla. Nimitys lienee sekoitus alueella asuneen berberiheimon nimestä ja sanasta barbaari. Merirosvoilu alkoi Espanjasta karkotettujen maurien ryhtyessä häiritsemään voittajiensa meriyhteyksiä.
Samalla barbareskivaltiot kävivät Turkin yliherruuden alaisina pyhä sotaa islamin puolesta kristittyjä vastaan. Merirosvojen toiminta oli voimakkaimmillaan 1600-luvulla, jolloin he muodostivat alituisen uhan Välimeren satamakaupungeille ulottaen ryöstöretkensä aina Irlantiin ja jopa Islantiin saakka. Gibraltarin itäpuolelle uskaltautuneet eurooppalaiset kauppa-alukset menettivät lastinsa merirosvolaivastoille, ja vangitut merimiehet myytiin orjiksi tai vapautettiin korkeita lunnaita vastaan.
Kauppavaihto Välimeren maiden kanssa järjestettiin siten, että useimmat Euroopan valtiot suorittivat barbareskivaltioille vuosittain tietyn maksun saadakseen oikeuden vapaaseen purjehdukseen. Useista merirosvoja vastaan lähetetyistä rangaistusretkikunnista huolimatta kaappaustoiminta jatkui 1800-luvulle saakka. Vasta amerikkalainen kommodori Decatur sekä lordi Exmouthin johtama brittiläis-hollantilainen laivasto saivat barbareskivaltiot 1815-16 luopumaan omaksumistaan menettelytavoista. Ranskan suorittama Algerian valloitus 1830 merkitsi merirosvojen toiminnan loppumista. Marokko vaati vuosittaisia maksujaan edelleenkin, kunnes Tanska ja Ruotsi viimeisinä maina lopettivat ne 1845.


Ranskalainen laiva barbareskivaltioiden merirosvojen hyökkäyksen kohteena.
Aert Anthoniszin (1579-1620) maalaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti