28. heinäkuuta 2015

Vaarallista vihapuhetta

Persons attempting to find a motive in this narrative will be prosecuted; persons attempting to find a moral in it will be banished; persons attempting to find a plot in it will be shot. - Mark Twain, The Adventures of Huckleberry Finn.
Henkilöt jotka yrittävät löytää tästä kertomuksesta jotain vaikuttimia joutuvat syytteeseen; henkilöt jotka yrittävät löytää siitä jonkun opetuksen karkotetaan; henkilöt jotka yrittävät löytää siitä juonen ammutaan. (blogistin suomennos)

Pitäisikö Mark Twain haastaa oikeuteen tällaisen suoran uhkauksen vuoksi? Kyseinen uhkaus on painettu tuhansiin ja taas tuhansiin kirjoihin, jotka ovat vapaasti yleisön saatavilla. Raskauttavana asianhaarana voidaan pitää myös sitä, että kyseinen kirja on tarkoitettu kirkassilmäisen ja viattoman nuorison lukemistoksi. Ehkäpä olisi parasta kerätä kaikki tuon vihapuheen sisältävät kirjat ja polttaa ne tuhkaksi ja levittää taivaan tuuliin?

Huckleberry Finn pohtii asiaa.2 kommenttia:

 1. Niin tullaan tekemäänkin.Esimerkiksi Twainin kirjoistahan on jo myöskin tehty maailmalla sensuroituja mädättäjille sopivia oikeaa aatetta tukevia ja ajavia versioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsissahan on jo poistettu Tintti-sarjakuvia kirjastoista, koska ne ovat rasistisia. Samoin "neekerikuningas" termi poistetaan uusista Peppi Pitkätossun tarinoista. Malesiassa on takavarakaitu Raamattuja, koska niissä Jumalaa tarkoittavana sanana on käytetty "Allahia". En tiedä mikä näistä esimerkkitapauksista on hölmöin...
   http://www.reuters.com/article/2014/01/02/us-malaysia-religion-idUSBREA010C120140102

   Poista