20. syyskuuta 2016

Jaroslav Hasekin näkemyksiä sopimattomasta kielenkäytöstä

Jaroslav Hasekin teoksessa Kunnon sotamies Svejk maailmansodassa käytetään paikoin melko reipasta kieltä ja moni oli ilmeisesti loukkaantunut moisista törkeyksistä ja niinpä Hasek laati teoksensa ensimmäiseen osaan yli sata vuotta sitten jälkisanat, jotka sopivat mielestäni hyvin myös tähän meidän vihapuheesta ja vääränlaisesta ilmapiiristä pöyristyneeseen aikaamme:

Elämä ei ole mikään käytöskoulu. Jokainen puhuu niinkuin osaa. Seremoniamestari tri Guth puhuu eri tavoin kuin kapakoitsija Palivec Pikarissa, eikä tämä romaani ole jalojen salonkitapojen oppikirja eikä seurapiireissä käytettävien sanontojen hakuteos. Tämä on tietyn aikakauden historiallinen kuva.

Jos on käytettävä jotain väkevää ilmausta, joka todella on lausuttu, en siekaile esittää sitä täsmälleen niin kuin se on sanottukin. Kiertoilmauksia ja pisteitä pidän mitä typerimpänä teeskentelynä. Näitä sanoja käytetään parlamenteissakin.

Aikanaan on sanottu nasevasti, että hyvin kasvatettu ihminen voi lukea kaikkea. Luonnollisia asioita pitävät sopimattomina vain kaikkein suurimmat sikailijat ja katalimmat törkimykset, jotka eivät surkeassa valemoraalissaan katso sisältöä vaan käyvät raivoissaan yksittäisten sanojen kimppuun.

Luin taannoin jonkin novellin arvostelun, jossa kriitikko paheksui sitä, että tekijä oli kirjoittanut: "Hän niisti ja pyyhki nenänsä." Se on kuulemma vastoin kaikkea esteettistä, ylevää, mitä kirjallisuuden on kansakunnalle tarittava.

Olkoon se vain pienenä esimerkkinä siitä, millaisia haaskoja auringon alla on.

Ihmiset jotka kavahtavat voimallisia ilmauksia, ovat pelkureita, sillä tosielämä lyö heidät ällikällä, ja tällaiset heikot ihmiset ovat juuri kaikkein suurimpia kulttuurin ja luonteen tuholaisia. He kasvattaisivat kansasta joukon yliherkkiä ihmispoloja, valheellisen sivistyksen masturboijia, samantapaisia kuin munkki Eustachiuksen kirjassaan kuvaama pyhä Alois, joka kuullessaan miehen pieraisevan äänekkäästi herkesi itkuun ja rauhoittui vasta rukoillessaan.

Tällaiset ihmiset paheksuvat julkisesti, mutta käyvät tavattoman mielellään julkisissa käymälöissä lukemassa ruokottomia seinäkirjoituksia.

Käyttämällä kirjassani joitain vahvoja ilmauksia olen ohimennen esittänyt, kuinka todellisuudessa puhutaan.

Kapakoitsija Palivecilta emme voi odottaa, että hän puhuisi yhtä hienosti kuin rouva Lauda, tri Guth tai rouva Olga Faster. He ja koko joukko muita, jotka tekisivät mieluiten koko Tsekkoslovakian tasavallasta suuren salongin parketteineen, jossa oltaisiin frakeissa ja hansikkaissa ja puhuttaisiin valikoiduin sanoin ja viljeltäisiin hienostunutta salonkietikettiä, jonka kaavun kätköissä salonkileijonat omistautuvat kaikkein pahimmille riettauksille ja paheille.

Käytän tilaisuutta hyväkseni ja huomautan, että kapakoitsija Palivec on elossa. Hän kituutti sodan yli tyrmässä ja on yhä edelleen samanlainen kuin tuolloin, kun hän joutui hankaluuksiin keisari Frans Joosefin kuvan takia.

Hän kävi luonani luettuaan, että oli päässyt kirjaan, ja osti ensimmäistä osaa yli kaksikymmentä kappaletta, jotka jakoi tuttavilleen ja edisti näin kirjan levikkiä.

Hän oli vilpittömän iloinen siitä, että kuvasin hänet tunnettuna törkimyksenä.

"Minua ei enää saa muuttumaan", hän sanoi, "olen koko ikäni puhunut karkeasti, niin kuin olen ajatellut, ja puhun niin edelleenkin. En pane ruokaliinaa suulleni jonkun kantturan takia. Minusta on tullut kuuluisa."

Hänen itsetuntonsa  on todellakin kasvanut. Hänen maineensa perustuu muutamaan väkevään ilmaukseen. Hänet se riitti tekemään tyytyväiseksi, ja jos olisin toistamalla hänen puheensa uskollisesti ja tarkasti halunnut huomauttaa hänelle, että hän ei saa puhua niin, mikä ei ollut lainkaan tarkoitukseni, olisin varmasti loukannut tuota hyvää ihmistä.

Karkeasti ja rehellisesti hän ilmaisi hiomattomilla sanankäänteillään tsekkiläisen ihmisen protestin bysanttilaisuutta vastaan, itse sitä tietämättä. Se oli hänen veressään, tuo epäkunnioitus keisaria ja siistejä sanoja kohtaan.

Otto Katzkin on elossa. Hän on todellinen kenttäpastori. Hän heitti vallanvaihdon jälkeen rukkaset naulaan, erosi kirkosta ja on tänään prokuristina pronssi- ja maalitehtaassa Pohjois-Böömissä.

Hän kirjoitti minulle pitkän kirjeen, jossa uhkaa selvitellä välinsä kanssani. Muuan saksalainen lehti on nimittäin julkaissut käännöksen yhdestä luvusta, jossa hänet on kuvattu sellaisena kuin hän todellisuudessa oli. Kävin hänen luonaan ja kaikki päättyi mainiosti. Kello kahdelta yöllä hän ei pysynyt tolpillaan, mutta saarnasi ja sanoi: "Olen Otto Katz, kenttäpastori, senkin jästipäät."

Vanhan Itävallan salaisen poliisin etsivän Bretschneider-vainajan tapaisia ihmisiä luuraa nykyäänkin yllin kyllin tasavallassamme. He ovat tavattoman kiinnostuneita siitä, mitä kukakin puhuu.

En tiedä, saavutanko tällä kirjalla sen, mitä olen halunnut. Se seikka, että kuulin miehen kivahtavan toiselle: "Olet pöhkö kuin Svejk", ei näyttäisi viittaavan siihen suuntaan. Mutta jos sanasta Sveijk tulee uusi kirosana herjojen kukkaseppeleeseen, minun on tyydyttävä tähän tsekin kielen rikastumiseen.
- Jaroslav Hasek

2 kommenttia:

 1. Pitkän aikaa on pitänyt kiittää blogistasi. Sinun ansiostasi kiinnostuin ottamaan selvää islamista. Blogisi kautta taisin löytää Youtubeen (Spencer, Bill Warner ja räiskyvä Brigitte Gabriel). Olen edelleen uskollinen lukijasi. Kiitos, tämä työsi on tarpeellista!

  -koppelo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kannustuksesta! Mukava kuulla, että olen saanut ainakin yhden lukijan kiinnostumaan islamista, sillä se on oikeastaan tämän blogin päätarkoitus: lisätä tietämystä muhammattilaisuudesta ja sen lieveilmiöistä.

   Itselleni kiinnostuksen näihin asioihin herätti "islamin aikapommi"-blogi ja erityisesti dokumenttifilmi "islam: mitä lännen tulee tietää", joihin löysin Scripta-blogin kautta (jota kävin lukemassa ystäväni painostuksesta...). Pian minulle tuli pakottava tarve varoittaa ihmisiä jihadismin vaaroista ja tässä sitä nyt ollaan. Olen jäänyt koukkuun islamiin, se on monella tavalla kiehtova - ja pelottava - uskonto.

   Ne joiden pitäisi näitä asioita tuoda esille, poliitikot, viranomaiset ja media, eivät sitä tee, joten tämä jää meidän tavallisten kansalaisten tehtäväksi.

   Islamin aikapommi: https://aikapommi.wordpress.com/
   Islam: mitä lännen tulee tietää: https://youtu.be/sbLfpqBx2TU
   Scripta: http://www.halla-aho.com/scripta/

   Poista